Vinkit huonekasvien keväthuoltoon: Näin uudelleenistutat ja lannoitat kodin kasvit

Ota nämä asiat huomioon huonekasvien hoidossa ja onnistut! 1:56
Ota nämä asiat huomioon huonekasvin hoidossa!

Miten huonekasveja ravitaan ja lannoitetaan? Millainen ruukku on viherkasville tarpeeksi suuri? Lue vinkit huonekasvien keväthuoltoon!

Keväällä päivät pitenevät – ja huonekasvit innostuvat! Kevät onkin oivallista aikaa hoitaa kasvit kuntoon tulevaa kesää vasten, sillä huonekasvit kasvavat eniten maaliskuusta aina loka-marraskuulle.

Miten huonekasveja ravitaan ja lannoitetaan?

Kasvukauden aikana kasvit tarvitsevat myös ravinteita. Liuoslannoitteita voi liuottaa kasteluveteen; lannoiterakeet, -pillerit ja -puikot työnnetään kasvin multaan. Pakkauksen ohjeen lukemalla saat tietää, sopiiko valmiste kasvillesi!

Kasveja ei tarvitse lannoittaa heti uudelleen, jos ne on istutettu uuteen ruukkuun, sillä uudessa mullassa on ravinteita. Älä myöskään ylilannoita kasvia – se ei tee hyvää! Parasta on käyttää lannoitustuotetta pakkauksen ohjeen mukaan.

Miten huonekasvien jakaminen tapahtuu?

Jaa kasvi keväällä esimerkiksi ruukunvaihdon yhteydessä. Näin saat useita uusia kasveja iloksesi!

Leikkaa juuripaakku osiin terävällä veitsellä. Jokaiseen osaan tulee jäädä hyväkuntoisia juuria ja versoja. Istuta versot uusiin ruukkuihin.

Kuinka usein kasvit istutetaan uuteen ruukkuun?

Nopeasti kasvavat kasvit tarvitsevat joka kevät uuden ruukun. Uusi ruukku on tarpeen, jos kasvi ei enää kasva, se näyttää ankealta ja huonokuntoiselta tai juuria kurkistelee ruukun reiästä.

Isot kasvit voi istuttaa 3–4 vuoden välein; välivuosina voit kuoria ruukun päältä pari senttiä multaa ja asettaa uutta tilalle.

Mullanvaihto voi tulla kyseeseen myös, kun kasvi on kasvanut auttamattomasti vinoon.

Millainen ruukku huonekasville?

Valitse uudelleenistuttaessasi edellistä 2–3 senttiä suurempi ruukku.

Valitse mieluiten ruukku, jonka pohjassa on reikä. Sen kautta liika vesi pääsee ulos! Voit myös valita kestokastelu- eli altakasteluruukun: tässä ruukussa kasvia kastellaan ensin päältä joitakin viikkoja, minkä jälkeen ruukku täytetään merkkiviivaan asti vedellä.

Tarkista säännöllisesti ruukun mittatikusta, onko vettä vielä. Mikäli kasvi on juonut kaiken, odota pari päivää, enne kuin lisäät vettä uudelleen.

Kastele kasveja kesällä enemmän kuin talvella. Mutta tarvitseeko kasvi vettä?

Nosta kasvia! Onko se painava, vai sittenkin kevyt? Mullan paino kertoo siitä, tarvitseeko kasvi vettä: kuiva kasvi on kevyempi. Jos kastelet kasveja liikaa, valitse saviruukku, vinkkaa Martat: tällainen ruukku imee kosteutta mullasta.

Mitä multaa valitsen huonekasveille?

Huonekasvien yleismullat sopivat tavallisille viherkasveille ja kukkiville ruukkukasveille, altakastelumulta on nimensä mukaisesti altakasteluruukkuun.

Kaktukset tarvitsevat hiekkapitoista kaktusmultaa, joka läpäisee vettä. Helpointa onkin lukea multapakkauksen ohje ennen ostamista!

Miten huonekasvit istutetaan uudelleen?

Kastele kasvi hyvin edellisenä päivänä. Näin kasvi irtoaa ruukusta helposti. Älä revi tai riuhdo, käsittele kasvia hellästi.

Paperinpala uuden ruukun pohjalla estää mullan valumisen pohjan reiän läpi. Pohjalle voi tehdä "salaojan" asettamalla sinne 2–4 senttiä kevytsoraa, tai vaikkapa saviruukun kappaleita. Altakasteluruukuissa salaojaa ei tarvitse.

Salaojan päälle tulee kerros multaa. Kasvin tulee asettua suurin piirtein siihen syvyyteen, jossa se aiemmin oli. Kun olet asettanut kasvin ruukkuun, täytä juuripaakun ja ruukun väliin jäävä tyhjä tila mullalla. Painele multa tiiviiksi.

Kastele multa istutuksen lopuksi, jotta se tiivistyy juurien ympärille. Ala kastella kasvia, kun mullan pinta on kuiva.

Miten muuten hoidan huonekasveja?

  1. Pyyhi kasvin päältä pölyt. Kasvin voi myös viedä suihkuun!
  2. Sumuta kasvia. Nukkapintaisia lehtiä ei sumuteta, ne eivät kestä vettä.
  3. Poista kuolleet lehdet ja kukat.
  4. Kasvit viihtyvät paikoillaan, joten älä siirtele niitä liian usein!

Miksi huonekasvini kuolevat?

Kastelitko kasvia liikaa, ylilannoititko sitä, tai oliko se liian valoisassa paikassa? Kasvin hoitaminen on oikeastaan sen juurien hoitamista, sillä terveet juuret tuottavat terveen kasvin. Onko juuri kenties vahingoittunut?

Kysy ostaessasi kasvin hoito-ohjetta – näin et ainakaan mokaa vahingossa! Aina huonekasvit eivät parhaasta yrittämisestä huolimatta selviä.

– Kasvien kasvatus ei ole niin vakavaa puuhaa. Joskus se nimittäin sattuu kohdalle, vaikka olisi millainen viherpeukalo tahansa: kasvi kuolee. Tämä ei tarkoita, että vika olisi sinussa. Tarvittaessa sure hetki, sitten hanki uusi kasvi ja yritä rohkeasti uudestaan, Kekkilä sanailee tiedotteessaan.

Lue myös:

    Uusimmat