Onnellinen parisuhde hyväksi rintasyövästä selvinneiden terveydelle – tutkimus selittää syyn

Ohion osavaltionyliopiston tutkimuksen perusteella hyvästä parisuhteesta on terveydellistä hyötyä rintasyövästä selvinneille.

Tuoreen tutkimuksen mukaan romanttisessa parisuhteessa elävillä ja rintasyövästä selvinneillä voi olla pienempi riski muihin terveysongelmiin, jos he tuntevat olonsa kumppaninsa kanssa olonsa onnellisiksi ja tyytyväisiksi, uutisoi MedicalXpress.

Tutkimustulokset viittaavat siihen, ettei parisuhde itsessään ole kuitenkaan se kaiken parantava lääke. Kyse on itse asiassa siitä, että parisuhteisiinsa tyytyväiset naiset raportoivat myös vähemmästä psykologisesta stressistä. Nämä kaksi tekijää yhdessä olivatkin yhteydessä siihen, että tutkittavien verestä löytyi vähemmän tulehduksen merkkejä.

Tutkijoiden mukaan tulehduksen välttäminen on avainasemassa yleisen terveydentilan kannalta ja etenkin rintasyövästä selvinneillä, joilla tulehdustila voi ajan myötä kasvattaa syövän uusiutumisen riskiä sekä riskiä muihin sairauksiin.

Läheinen parisuhde hyväksi terveydelle

Tutkimusta johtaneen Rosie Shroutin mukaan onkin tärkeää, että rintasyövästä selvinneet tuntevat olonsa hyväksi kumppaninsa kanssa sekä tuntevat, että heistä välitetään ja heitä ymmärretään.  Myös kumppanin on hyvä tuntea olonsa mukavaksi ja kyetä jakamaan omia huolenaiheitaan.

– Tuloksemme viittaavat siihen, että läheinen kumppanuus voi parantaa pariskunnan välistä sidettä ja myös edistää parantuneiden terveyttä jopa hyvin stressaavana aikana, kun he ovat tekemisissä syövän kanssa, Shrout toteaa tiedotteessa.

Tutkimus esiteltiin Psychoneuroendocrinology -julkaisussa.

Tutkimukseen osallistui 139 naista, jotka täyttivät parisuhdetyytyväisyyttä ja stressiä koskevat kyselylomakkeet ja antoivat verinäytteet syöpädiagnoosin jälkeen sekä puoli ja puolitoista vuotta syöpähoitojen päätyttyä.  Näin selvisi, että mitä tyytyväisempiä naiset olivat parisuhteeseensa, sitä vähemmän he kokivat stressiä ja sitä matalampi oli heidän tulehdustasonsa.

Vaikka tämä tutkimus käsitteli ainoastaan rintasyöpää sairastaneita, Shrout uskoo tutkimustulosten pätevän myös muihin sairauksiin.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat