Onnea Emma, 117! Tiettävästi viimeinen elossa oleva 1800-luvulla syntynyt juhlii syntymäpäiviään

Maailman vanhin ihminen Emma Morano viettää tänään syntymäpäiviään. 117-vuotiaana hän on tiettävästi viimeinen 1800-luvulla syntynyt, joka on yhä elossa.

– Syön päivässä vain kaksi kananmunaa. Ja keksejä. Mutta en syö paljon koska minulla ei ole hampaita, Italian Verbaniassa asuva Morano kertoi lokakuussa Guardianin haastattelussa.

New York Times -lehden vuonna 2005 tekemän jutun mukaan teini-ikäisenä Moranolla todettiin anemia, joten lääkäri määräsi syötäväksi yhden raa’an kananmunan päivittäin.

Raakojen kananmunien syömisen lisäksi Morano on kertonut pitkän ikänsä salaisuudeksi aikaisen nukkumaanmenon ja yksinelämisen. Hän erosi väkivaltaisesta miehestään vuonna 1938, eikä koskaan mennyt uudelleen naimisiin.

– En halunnut kenenkään dominoivan minua, vaikkakin minulla oli paljon kosijoita”, hän on haastattelussa kertonut. Morano työskenteli aluksi tehtaassa, sittemmin kokkina aina 75 ikävuoteen asti.

"Vieraita riittää"

Morano syntyi Piedmontin alueella Pohjois-Italiassa 29. marraskuuta vuonna 1899. Hän syntyi kahdeksanlapsisen perheen esikoiseksi. Nyt kaikki hänen sisaruksensa ovat kuolleet. 

Morano asuu pienessä järven rannalla sijaitsevassa kylässä, yhden makuuhuoneen talossa lähellä Sveitsin rajaa.  117-vuotiaana Morano on lääkäreiden mukaan edelleen ihmeteltävän hyvässä kunnossa. Moranon kotia koristaa nyt Guinnessin ennätyssertifikaatti, joka vahvistaa hänen olevan tällä hetkellä maailman vanhin elossa oleva ihminen.

– Vieraita riittää. En ole kutsunut heitä kotiini, mutta heitä tulee Yhdysvalloista, Sveitsistä, Itävallasta, Morano ihmettelee.

Vuosi sitten Moranolle tuli hieman heikko olo syntymäpäiväkakun syömisestä, joten se saattaa jäädä tällä kertaa väliin. Syntymäpäivänään häntä saapuu onnittelemaan ainakin Verbanian pormestari Silvia Marchionini. Paikallisessa teatterissa soitetaan musiikkia kolmelta vuosisadalta Moranon kunniaksi. Luvassa on myös Moranon elämästä tehty esitys "Nainen, joka näki kolme vuosisataa".

Lue myös:

    Uusimmat