Espanjalaisesta Mariasta tuli maailman vanhin ihminen – selvinnyt kolmesta sodasta ja kahdesta pandemiasta

Ennätys rikki! 99-vuotiaasta Robina Astista tuli maailman vanhin lentäjä 0:44
KATSO MYÖS: Robina Astiasta tuli vuonna 2020 maailman vanhin lentäjä 99-vuotiaana.

Maailman vanhin nainen on ehtinyt kokea reilun vuosisadan aikana käsittämättömän paljon, mutta on säilyttänyt positiivisen elämänasenteensa.

Espanjalaisesta María Branyas Morerasta tuli 19. tammikuuta 115 vuoden ja 321 päivän iässä maailman vanhin ihminen, Guinness World Records tiedottaa.

Morera peri tittelin ranskalaiselta nunnalta Lucile Randonilta, joka kuoli pari päivää aikaisemmin 118 vuotiaana.

Maailman vanhin ihminen on iästään huolimatta yhä terävä päästään ja aktiivinen jopa Twitterissä.

– Olen vanha, hyvin vanha, mutten idiootti, Morera kertoo Twitter-profiilissaan.

Moreran itsensä mukaan hänen pitkän ikänsä salaisuus on ollut järjestys, rauhallisuus, hyvät yhteydet perheeseen ja ystäviin, yhteys luontoon, emotionaalinen vakaus, huolettomuus, katumuksen puute, paljon positiivisuutta ja pysyminen erossa myrkyllisistä ihmisistä.

– Mielestäni pitkäikäisyys on myös onnea. Onnea ja hyvää genetiikkaa, Morera toteaa.

Kolme sotaa ja kaksi pandemiaa

Morera syntyi San Franciscossa Kaliforniassa 4. maaliskuutta 1907, vuosi sen jälkeen, kun hänen vanhempansa olivat muuttaneet Espanjasta Yhdysvaltoihin. Kahdeksan vuotta tyttären syntymän jälkeen perhe päätti kuitenkin muuttaa takaisin Espanjan Kataloniaan.

Moreran isä ei valitettavasti selvinnyt petollisesta valtamerimatkasta vaan sairastui matkan loppupuolella keuhkotuberkuloosiin ja menehtyi.

Myös Morera itse vahingoittui laivamatkan aikana kaaduttuaan leikkiessään veljiensä kanssa ja menetti pysyvästi kuulon toisesta korvastaan.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Maailman vanhimmalle naiselle Katalonia on kuitenkin ollut koti siitä lähtien, kun perhe palasi takaisin Barcelonaan vuonna 1915 ensimmäisen maailmansodan aikana.

Espanjan sisällissota puhkesi vuonna 1936 Moreran ollessa 29-vuotias. Sisällissodasta Moreralla on itsensä mukaan hyvin huonoja muistoja.

Kahden maailmansodan ja Espanjan sisällissodan lisäksi Morera on selvinnut espanjantaudista sekä koronaviruksesta. Morera sai koronavirustartunnan vain pari viikkoa 113-vuotissyntymäpäivänsä jälkeen, mutta parani täysin vain parissa päivässä.

Moreralla olikin hallussaan myös maailman vanhimman koronaselviytyjän titteli hetken, kunnes iäkkäämpi Lucile Randon lunasti tittelin itselleen myöhemmin samana vuonna.

Aktiivinen Twitterissä

Morera on asunut samassa hoitokodissa viimeiset 22 vuotta.

– Hänen terveytensä on hyvä ja hän on yhä yllättynyt ja kiitollinen huomiosta, jota tämä vuosipäivä on saanut aikaan, hoitokoti toteaa tiedotteessaan.

Moreralla on kolme lasta, 11 lastenlasta ja 13 lastenlastenlasta. Nainen avioitui vuonna 1931 katalonialaisen lääkärin, Joan Moretin kanssa, eikä heidän hääpäivästäkään puuttunut yllättäviä käänteitä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Hääseurue odotti tunteja pappia paikalle, mutta tämä olikin yllättäen menehtynyt. Ilman puhelimia ja autoa uuden vihkijän paikalle saaminen oli oma operaationsa.

Sitten hääpäivänsä Morera on todistanut jättimäisen loikan teknologian kehittymisessä. Naisen itsensä mielestä positiivisin kehitys on ollut se, miten helposti ihmiset pystyvät nykyään kommunikoimaan keskenään.

Morera onkin ottanut uusista kommunikointikeinoista kaiken irti ja jakaa tyttärensä avustuksella usein elämänviisauksiaan Twitterissä. Morera uskoo, että joka päivä voi oppia jotain uutta – vaikka onkin maailman vanhin ihminen. 

– Elämä ei ole kenellekään ikuista. Minun iässäni, uusi vuosi on lahja, nöyrä juhla, uusi seikkailu, kaunis matka ja onnellisuuden hetki. Nautitaan elämästä yhdessä, Morera twiittasi uudenvuodenpäivänä 2023.

Katso myös: Tiettävästi maailman vanhin gorilla täytti 65 vuotta – ja hedelmäinen riisikakku maistui

Lue myös:

    Uusimmat