Sisäministeri Rantanen: Ruotsin tilanne saattaa johtaa passintarkastuksiin Suomen ja Ruotsin rajalla

Sisäministeri Rantanen: Ruotsin turvallisuustilanne ei näy Suomessa 2:05
Sisäministeri Mari Rantanen sanoo, ettei Suomen turvallisuus ole uhattuna.

Sisäministeri Mari Rantasen (ps.) mukaan Suomeen ei kohdistu uhkaa Ruotsin heikentyneen turvallisuustilanteen takia. Hän sanoo, että kontrolli maiden rajalla voi tiukentua. Ruotsin turvallisuustilanteen kiristymisen taustalla ovat useat tapaukset, joissa Koraani on poltettu julkisella paikalla.   

Sisäministeri Mari Rantanen sanoi Seitsemän uutisten haastattelussa luottavansa ministerinä viranomaisten näkemykseen Ruotsin tilanteen vaikutuksesta Suomeen.

– Tällä hetkellä Suomessa ei ole uutta uhkaa. Viranomaiset seuraavat tilannetta erittäin tarkasti ja pitävät poliitikot ajan tasalla, Rantanen totesi.

Supon päällikkö Antti Pelttari vakuutti tänään, että Ruotsin ja Tanskan heikentynyt turvallisuustilanne ei ole vaikuttanut terrorismin uhkatasoon Suomessa. 

Passia näytettävä rajalla?

Ruotsin on tarkoitus tehdä torstaina päätös maan sisärajojen valvonnan tehostamisesta.

Rantasen mukaan Ruotsin päätös saattaa johtaa siihen, että Suomesta Ruotsiin matkustavien pitää näyttää passia. 

– Jää nähtäväksi millaisen päätöksen Ruotsi tekee torstaina. Oletettavasti kysymys on siitä, että passia vilautetaan rajavartijoille, jos he päättävät tällaisen tarkastuksen ulottaa myös Pohjoismaihin.

Pohjoismaiden välillä vallitsee Pohjoismaiden kansalaisia koskeva passivapaus. Tarvittaessa henkilöllisyys pitää kuitenkin pystyä esittämään henkilöllisyystodistuksella.

”Suhteellisuudentajua olisi hyvä olla”

Rantaselta kysyttiin, kuinka vakavana hän pitää Ruotsin tilannetta.

– Ruotsi itse on arvioinut pääministerinsä suulla, että turvallisuustilanne on vakavin sitten toisen maailmansodan, joten siihen lienee uskominen.

Rantaselta kysyttiin myös näkemystä siihen, miksi tiettävästi yksittäisten ihmisten provokaatio, eli Koraanin polttaminen julkisella paikalla, on herättänyt niin vahvan reaktion, että kokonaisen yhteiskunnan turvallisuustilanne heikkenee.

– Se on kieltämättä minustakin aika hurjaa, että tämäntyyppisessä vapaassa länsimaisessa yhteiskunnassatehdyt selvät provokaatiot aiheuttaa näin voimakkaat reaktiot. Suhteellisuudentaju olisi hyvä olla, jotta ei mene niin kovin överiksi (yli) tulkinta, Rantanen sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat