Onko Ukraina todella menettämässä Bahmutin vai vedetäänkö Venäjää jälleen nenästä? "Mikäpä olisi sen näppärämpää..."

Onko Bahmut lähellä kaatumista? Tämä veristen taistelujen ytimessä olevan kaupungin tilanteesta tiedetään 6:29
Onko Bahmut lähellä kaatumista? Videolla toimittaja näyttää kartalta, miten Venäjän joukot saartaavat kaupunkia.

Ukrainan armeija on sanonut harkitsevansa vetäytymistä Itä-Ukrainassa sijaitsevasta Bahmutin kaupungista. Bahmutista on taisteltu pitkään ja verisesti viime kesästä lähtien, mutta tämänhetkisten tietojen valossa näyttää, että Ukrainan on vetäydyttävä kaupungista.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjän joukot ovat jo päässeet kaupunkiin. Wagnerin sotilaat julkaisivat eilen videon, jossa sotilaat heiluttelevat lippuaan Bahmutissa. Video on paikannettu kuvatuksi noin kaksi kilometriä itään Bahmutin keskustasta.

Wagner-pomo Jevgeni Prigozhin antoi videolle voitonriemuisen lausunnon.

– Wagnerin yksiköt ovat käytännössä piirittämässä Bahmutia. Vain yksi tie on jäljellä. Pihtiote kiristyy.

Ukrainakin on myöntänyt, että sen olot alkavat käydä Bahmutissa tukaliksi. Vain reitti lännen suuntaan on käytännössä enää jäljellä, ja sitäkin Venäjä on onnistunut vaurioittamaan. Venäjän joukot saartavat kaupunkia muista suunnista.

Reutersin haastattelemien ukrainalaissotilaiden mukaan Venäjä on työntänyt kaupunkiin nyt niin paljon sotilaita, ettei Ukrainalla yksinkertaisesti riitä ammukset. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vahvisti asian jo aiemmin tällä viikolla.

Vai menetetäänkö sittenkään?

MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Kalle-Ville Lahtinen sanoo, että Venäjä on todella ryhmittänyt Bahmutin ympärille niin paljon joukkoja, että se voisi määrällisellä ylivoimalla ottaa kaupungin.

Asiat eivät kuitenkaan välttämättä ole aivan miltä näyttää.

– Se, että Ukraina myöntää Venäjän saartaneen kaupungin ja on jopa kaupungissa sisällä, ei välttämättä tarkoita tilanteen olevan toivoton. Ukraina voi taktisesti harhauttaa ja sanoa tilanteen olevan huono, mutta samalla vahvistaa joukkoja. Tämän päivän kuluessa on saatu tietoja, että Ukraina on saanut vahvistuksia.

Lahtinen mainitsee myös, että Ukrainan on nähty kaivavan kaivinkonein juoksuhautoja läheisessä kaupungissa.

Ukraina saattaa sanoa, että kaupunki ollaan menettämässä myös taktisista syistä. Tiedot ovat kuitenkin toistaiseksi niin sirpaleisia, että tilanteesta on vaikea muodostaa tarkkaa kuvaa.

– Mikäpä olisi sen näppärämpää kuin sumputtaa Venäjän joukot tulemaan kaupunkiin ja jatkaa tuhoamistaistelua sen jälkeen? Venäjällä ei ole kuukausiin ollut muuta keinoa kuin työntää sotilaita sotilaiden perään sinne. Se uuvuttaa Venäjän mittavia resursseja jossain vaiheessa.

Lahtinen sanoo, ettei Bahmut ole sijaintinsa puolesta sinällään yksistään merkittävä, mutta se voisi helpottaa muiden merkittävämpien alueiden valtaamista. Seuraavaksi Lahtinen arvelee Venäjän tavoittelevan Kramatorskia, mikä olisi avainasemassa suuremman tavoitteen toteuttamisessa.

– Venäjä haluaa koko Donbassin alueen hallintaansa, mikä on utopistinen tavoite tietenkin.

Lähipäivinä nähdään totuus

Taistelu Bahmutista helpottui Venäjän kannalta sen jälkeen, kun se sai haltuunsa muutama kuukausi sitten läheisen Soledarin suolakaivokset. Venäjä pystyi säilömään kaivoksiin varusteita, mikä helpotti Bahmutia tavoittelevien joukkojen huoltoa.  

– Wagner-päällikön riemukas ilmoitus ja toisaalta vetoomus Zelenskyille, että vetäkää nyt joukkonne pois Bahmutista, koska olemme saamassa pihtiliikkeen valmiiksi: näiden todenperäisyyden osoittaminen on lähipäivien jännittävin asia.   

Lue myös:

    Uusimmat