MTV:n toimittaja Ukrainassa: Venäjä on Bahmutissa lähellä suurinta voittoaan sitten viime kesän

1:18
Niko Nurminen raportoi tänään Kostjantynivkasta, Bahmutin kaupungin huoltoreitin varrelta

Venäjän hyökkäykset ovat viime päivinä muuttuneet Ukrainan itäisillä rintamilla aiempaa järjestelmällisemmiksi. Sen joukot ovat päässeet etenemään useissa kylissä muun muassa taistelujen keskipisteeksi joutuneen Bahmutin kaupungin ympärillä.

Ukrainan mukaan sen joukot ovat kuitenkin onnistuneet torjumaan Venäjän hyökkäykset, joiden tavoitteena on ollut katkaista ukrainalaisten ainoa jäljellä oleva huoltoreitti Bahmutiin.

Ukrainan itäosassa Donetskissa sijaitsevasta kaupungista on taisteltu kiivaasti viime kuukausina. Ukrainan mukaan se on tällä hetkellä yksi Venäjän joukkojen pääkohteista.

Bahmutin huoltoreitin varresta Kostjantynivkasta raportoiva MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen kertoo, että reitin hallinta on kaupungin puolustamisen kannalta välttämättömyys.

– Jos huolto ei pelaa, Bahmutiin ei saada ruokaa eikä ammuksia ja peli on kaupungin osalta selvä, Nurminen sanoo. 

Nurminen kertoi tänään iltapäivällä, että tiellä on liikennettä varsinkin poispäin kaupungista.

– Juuri nyt näyttää siltä, että ukrainalaiset olisivat tekemässä hallitun vetäytymisen Bahmutin suunnalta. Kaupungissa näyttää siltä, että venäläiset ovat ylittäneet merkittävän joen, mikä mahdollistaa murtautumisen suoraan kaupunkiin.

Jos Venäjä onnistuisi saamaan Bahmutin haltuunsa, olisi se uutistoimisto Reutersin mukaan sen merkittävin voitto taistelukentällä sitten viime heinäkuun. Tuolloin Venäjä sai haltuunsa Sjeverodonetsk ja Lysitšanskin kaupungit, jotka ovat suunnilleen samaa kokoluokkaa 75 000 asukkaan Bahmutin kanssa.

Brittitiedustelu: Venäjä hyökkää voimalla myös etelämpänä

Venäjä on tänään väittänyt saaneensa haltuunsa Blahodatnen kylän, joka sijaitsee Bahmutin liepeillä kaupungin pohjoispuolella. Maan puolustusministeriön mukaan maajoukot onnistuivat operaatiossa ilmavoimien tuella. Ukraina ei ole kommentoinut väitettä.

Blahodatne sijaitsee parin kilometrin päässä Soledarin pikkukaupungista. Venäjä sai otettua kaivoskaupungin haltuunsa muutama viikko sitten.

Donetskin alueen kuvernöörin Pavlo Kyrylenkon mukaan Venäjän tykistötuli tappoi tänään Bahmutissa kaksi siviiliä. Uhreista toinen oli 70-vuotias mies ja toinen lapsi, neljä muuta loukkaantui.

Tällä viikolla Venäjän joukot ovat iskeneet voimalla myös Vuhledariin, joka sijaitsee etelämpänä itärintamalla. Ukraina sanoo torjuneensa Venäjän hyökkäykset kaupunkiin.

Ison-Britannian puolustusministeriön tiedustelutietojen mukaan Venäjä hyökkää Vuhledarissa vähintään prikaatin, eli usean tuhannen sotilaan, voimalla.

Reuters: "Momemtum" näyttää kääntyneen Venäjän puolelle

Itä-Ukrainan rintamalla on ollut jo viikkojen ajan käynnissä kiivas asemasota, jota kumpikin puoli on verrannut lihamyllyyn. Rintamalinja ei ole juurikaan liikkunut marraskuun jälkeen, jolloin Ukrainan vastahyökkäys pysähtyi. Uutistoimisto Reutersin mukaan "momemtum" on näyttänyt kääntyvän viime päivinä Venäjän puolelle.

Reutersin haastattelemat sotilasasiantuntijat sanovat, että Venäjä yrittää kiihdyttää hyökkäystä tulevina kuukausina ennen kuin Ukraina saa käyttöönsä länsimaiden lupaamat kehittyneet taistelupanssarivaunut ja muut panssaroidut ajoneuvot. 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kuvaili eilen, että Venäjä yrittää idässä kostoa aiemmista tappioistaan.

– En usko, että he tällä tavoin saavat mitään positiivista kerrottavaa Venäjän sisällä. Olen luottavainen armeijamme pärjäämiseen. Pysäytämme heidät kaikki. Yksi kerrallaan tuhoamme yritykset ja valmistaudumme omaan isoon vastahyökkäykseemme, Zelenskyi sanoi illalla julkaistussa videoviestissään.

Ukrainan hallinnon mukaan Venäjä on kärsinyt viime viikkojen hyökkäyksessään raskaita tappiota. Niitä on tullut varsinkin Wagner-joukkojen riveissä. Palkka-armeijassa taistelee muun muassa Venäjän vankiloista rekrytoituja sotilaita, jotka on lähetetty rintamalle pikakoulutuksen turvin.

Reutersin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan Bahmutin kaupungilla itsessään ei ole suurta strategista merkitystä, mutta se on yksi harvoista huomattavista Donbassin alueen kaupungeista, jotka ovat yhä Ukrainan hallussa. Kreml sanoo nyt, että koko Donbassin alueen valtaaminen on "sotilaallisen erityisoperaation" päätavoite. Venäjä kutsuu tällä termillä hyökkäyssotaansa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja