Onko tässä maailman lumisin kaupunki? Jopa seitsemän metrin nietoksia: ”Tämä on jatkuvaa taistelua jokaiselle täällä joka päivä”

Onko Japanin Aomori maailman lumisin kaupunki? 1:07

Japanissa Aomorin kaupungissa on mitattu ennätysmäärä lunta, noin 6,5 metriä, uutisoi CNN. Lunta on niin paljon, että siihen hautautuu helposti kaksikerroksinen talo.

Viime vuonna lähes seitsemän metriä lunta peitti Aomorin kaupungin, joka sijaitsee Japanin pohjoisella Tohoku-alueella. Tämä oli kuitenkin vain yksi talvi muiden joukossa.

Lumen peittämässä kaupungissa asuu lähes 300 000 ihmistä. Joka vuosi tämä pohjoisen hallintoalueen pääkaupunki saa kokea lumi- ja jäämyrskyn, jolloin Aomorista tulee yksi planeettamme lumisimmista suurkaupungeista.

Äärimmäisen lumisateen aiheuttaa kylmät Siperian tuuli, joka pyyhkäisee Japanin pohjoispuolelta maan yli joka marraskuu. Kun kylmä ilma ylittää lämpimämmät vedet Japanin vuoristoisella rannikolla, se kerää kosteutta, nousee ja muuttuu lumeksi. Ja sitä on paljon. Aomorin kaupunkiin satoi pelkästään tammikuun aikana 2,5 metriä lunta.

Lumiseinät ympäröivät katuja

Japanin niin sanottu ”meri-lumi” peittää Aomorin kaupungin ja sen ympärillä olevan pienemmät esikaupungit paksuun jauhomaiseen lumeen. Maa on lähes kokonaan valkoinen huhtikuuhun asti. Katot ovat lumen peitossa, kävelytiet tukossa, keskustan kadut on ympäröity lumiseinillä, jotka kasvavat jatkuvasti, kun aurat yrittävät puhdistaa teitä lumesta.

Julia Minatoya kasvoi Aomorin kaupungin laitamilla. Hänen takapihallaan olevat lumikasat ovat niin suuria talvisin, ettei hänen perheensä voi käyttää suurinta osaa ovista eikä ikkunoista kotinsa ensimmäisessä kerroksessa.

– Tämä on jatkuvaa taistelua jokaiselle täällä joka päivä, hän sanoo lumilapio kädessään, kun hänen juuri kasaan heittämänsä lumi valuu takaisin tielle, jonka hän juuri kolasi.

Talven ihmemaa

Jatkuvista lumimyrskyistä huolimatta, Aomorin kaupunki ei sulkeudu talvella. Päinvastoin, se muuttuu talven ihmemaaksi hiihtäjiä ja laskettelijoita varten, unohtamatta turisteja, jotka haluavat hemmotella itseään lumessa.

Monet vierailijat tulevat kokeilemaan Japanin tuoreinta ja parasta meriruokaa. Jälleenmyyjät myyvät sitä irtotavarana tai osana Furukawaa, joka on kaupungin mereneläviä myyvä kauppa.

Paikallinen erikoisuus on ”Nokke don” riisikulho, jossa on erilaisia täytevaihtoehtoja, kuten raakaa tonnikalaa, mustekalaa tai merisiiliä, jotka voi valita eri kojuista.

– Kalamarkkinoiden paras kausi Aomorissa on talviaika, etenkin turska ja monet muut kalat tulevat näihin vesiin kutemaan, sanoo Furukawan kalakauppias Yone Natsume.

Lentoja ei peruta lumen takia

Aomorin kaupunkiin matkustaminen ei ole vaikeaa, vaikka lunta onkin paljon. Tokiosta talven ihmemaahan matkustaa kolme tuntia luotijunalla. Myös lentäminen kaupungin tärkeimmälle kansainväliselle lentokentälle onnistuu. Se sijaitsee kaupungin yläpuolella olevassa vuoristossa. Aomorin lentokentälle tulee noin 20 lentoa päivässä.

Aomoriin on mahdollista laskeutua ja lähteä myös talvella, koska lentokentällä on massiivinen lumenpoistojärjestelmä, jota kutsutaan ”Valkoiseksi impulssiksi”. 120 henkinen joukko operoi kymmeniä raskaita lumiauroja useita kertoja päivässä pitääkseen kiitotien lumettomana ja jäättömänä pahimpaan aikaan talvesta.

Yli kahteen vuosikymmeneen Aomorin lentokentällä ei ole tarvinnut perua lentoja eivätkä lennot ole olleet myöhässä kiitotiellä olevan lumen takia, sanoo Daisuke Saito, joka työskentelee Valkoisessa Impulssissa.

– Minut tekee ylpeäksi nähdä, kun lentokoneet laskeutuvat ja lähtevät lentoon turvallisesti sen ansiosta mitä teemme, hän sanoo.

Lumen siirtäminen kiitoteiltä ja ajoteiltä Aomorin kaupungissa poistaa vain osan ongelmasta. Lumi täytyy viedä jonnekin.

Lumikaaoksen estämiseksi lava- ja kuorma-autot vievät kasoittain lunta kaupungin pohjoispuolella olevaa Mutsu Bayn rannikkoa pitkin mereen.

Lunta viedään mereen joka päivä, koko päivän ajan. Paikallisten virkamiesten mukaan Aomorin lumenpoisto-operaatio maksoi 35 miljoonaa dollaria viime talvikaudella.

Lue myös:

    Uusimmat