Mainos

MTV Uutiset keskellä Venäjän jättimäistä kaasukenttää: Ikijäätä, jääkarhuja ja talvella jopa -50 astetta – tällaista on elämä paikassa, josta lähimpään kaupunkiin on satoja kilometrejä

0:47
Katso videolta, miltä kaasukentällä näyttää

Keskeltä loputonta valkoista erämaata Jamalin niemimaalla avautuu valtava tuotantoalue.

Venäjän Bovanenkovon kaasukenttä on yksi maailman suurimpia kaasuesiintymiä. Alueelle mahtuisi Tanska, Itävalta ja Hollanti yhteensä, ja sen kaasutuotannon määrä on liki kolme kertaa koko Norjan kaasutuotannon verran.

Suuruudesta huolimatta paikka on erittäin eristäytynyt. Lähimpään kaupunkimaiseen asutukseen on näkökulmasta riippuen satoja tai jopa liki tuhat kilometriä.

Siksi Bovanenkovoon onkin rakennettu lentokenttä, joka pystyy vastaanottamaan kaikenkokoisia lentokoneita. Bovanenkovoon kulkee myös rautatie. Paikka on laajan elintarvike- ja tavaratuonnin varassa.

Vastineeksi Bovanenkovo lähettää maailmalle Venäjän painotonta mustaa kultaa eli maakaasua.

Kuukausi tiivistä työntekoa

Bovanenkovoon ei tulla töihin päiväksi tai edes viikoksi. Työntekijät - lähinnä miehet – elävät eristäytyneessä yhteisössään 30 päivää kerrallaan. Normaali työrytmi on kuukausi tiivistä työntekoa erämaassa ja kuukausi kotilomaa perheen kanssa.

Gazpromin työntekijöille on kentällä asuintilat, pieni kirkko, uimahalli ja kuntosali.

Bovanenkovo on lähes tuhannen neliökilometrin kokoinen alue arktisella alueella. Lämpötilat vaihtelevat tyypillisesti +5:stä -24 asteeseen, mutta talvella saatetaan kokea jopa -50 asteen lämpötiloja. Suurin osa alueesta onkin ikijäässä.

Alueella on paljon poroja, joista seudun harvalukuiset alkuperäisasukkaat saavat elantonsa. Nykyisin myös Gazprom-yhtiö maksaa alkuperäiskansoille alueiden käytöstä, mutta suuren osan kompensaatioista on myös valitettu katoavan hallinnolliseen korruptioon eikä asukkaille itselleen.

Jääkarhut eivät periaatteessa kuulu alueen eläimistöön, mutta niitä on eksynyt kaasukentälle silloin tällöin. Työntekijät sanovat muistavansa kaksi tapausta, jolloin alueella on nähty jääkarhu.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja