Onko tässä lopullinen ratkaisu joka kodin ruokahävikin vähentämiseen? Uusi teknologia jääkaappiin ja älypuhelimeen

Tältä näyttää suomalainen ruokahävikki 1:02
Katso myös: Tältä näyttää suomalainen ruokahävikki.

Uutta teknologiaa hyödyntävät laitteet voivat jatkossa helpottaa ihmisten jokapäiväisen ruokahävikin kanssa.

Arvostettu tiedejulkaisu Nature kertoo tuoreessa tutkimuksessaan mielenkiintoisesta keksinnöstä. 

Säädettävään infrapuna-LED-valoon perustuva uusi teknologia voisi mullistaa ruoan säilyttämisen.

Infrapunavalon voisi asentaa esimerkiksi jääkaappeihin ja kiinnittää älypuhelimiin.

Infrapunavalo voisi havaita ruoan pilaantumisen tai päinvastaisesti sen, että ruoka on vielä syömäkelpoista.

Tämä voisi vähentää maailman ruokahävikkiä merkittävästi.

Mihin teknologia perustuu?

Ruoasta erittyy sen pilaantuessa kaasua.

Jokaisella kaasulla on omanlainen, valon spektriin liittyvä sormenjälki. Sormenjälki kertoo ne valon aallonpituudet, joita kaasu ei heijasta takaisin, kun sen läpi suunnataan laaja skaala elektromagneettista säteilyä.

Uusi keksintö tuo kaasun sormenjäljen tunnistuksen arkiselle tasolle.

Suurin osa kaukaisista tähdistä oppimastamme aineistosta perustuu tämän menetelmän soveltamiseen.

Tähdet ovat kaasua. Kaasun läpi säteilevä valo näyttäytyy eri tavoin riippuen tähden koostumuksesta, iästä ja muista tekijöistä.

Tähdistä tavallisten ihmisten arkeen

Tutkijat ovat pitkään pohtineet, miten teknologian voisi siirtää jokapäiväiseen elämäämme ilman, että tuloksia tarvitsee viedä laboratorioon analysoitavaksi.

Nyt tutkijaryhmä on onnistunut demonstroimaan, että esimerkiksi metaanin kaltaisen kaasun voi tunnistaa materiaaleilla, jotka voisi lisätä vaikka älypuhelimeen.

Materiaalista valmistettavaa laitetta voisivat käyttää myös palohenkilöstö, kaivostyöntekijät ja esimerkiksi putkimiehet, jotka toisinaan törmäävät jopa vaarallisiin kaasuihin työssään.

Kaikista tärkein käyttötarkoitus olisi kuitenkin tutkimuksen tekijän mukaan jääkaappiin asennettava laite.

– Jääkaappiin asennettu laite voisi lähettää ilmoituksen, että liha on menossa pilalle, kertoo Kenneth Crozier Melbournen yliopistosta.

Tällöin ilmoitus perustuisi dataan, eikä ostajan silmä- tai nenämääräiseen arvioon. Se voisi vähentää maailman ruokahävikkiä tuntuvasti.

Lähde: Nature

Lue myös:

    Uusimmat