Onko tässä kevään trendikkäin dieetti – muovidieetti?

Kevätsiivous ja kevään dieetti saavat tänä vuonna teemaksi muovin. Koti muuttuu ympäristöystävällisemmäksi karsimalla kodin muovisia tavaroita. Mutta pitääkö niistä kaikista sittenkään päästä eroon nyt heti?
Keittiöstä on helppo aloittaa. Ota esiin kaikki muoviset astiat, työvälineet, mukit, leikkuulaudat, pussit, pakasterasiat ja muut muovitavarat.
Älä pelästy, jos tavaroita kasaantuu pöydälle isompikin pino. Kaikkea ei tarvitse vaihtaa kerralla, mutta todennäköisesti näky ainakin hillitsee uusien muoviostosten tekoa.
Hyviä korvaavia materiaaleja ovat lasi, ruostumaton teräs, bambu ja mehiläisvahalla kyllästetty kangas.
Muoviton parveke?
Keittiön jälkeen voi esimerkiksi suunnitella kevätsiivousta pihalle tai parvekkeelle ja miettiä, miltä muoviton puutarha ja parveke voisi näyttää. Vaatekaappi saattaa myös tarvita pienen muovidieetin.
Myös ympäristöjärjestö WWF kehottaa rajoittamaan omaa muovin kulutusta. Järjestön mukaan paras muovi on tuottamatta tai ostamatta jätetty muovi, toiseksi paras on kierrätetty muovi, kolmanneksi poltettu muovi ja neljänneksi muovi hyvin hoidetulla kaatopaikalla. Kaikkein huonoin vaihtoehto on luontoon päässyt muovi.
Muoviroskista tilataidetta
Ympäristötaiteilija ja tilataiteilija Kristiina Tikke Tuura on elänyt mahdollisimman muovitonta elämää jo pitkään. Muoviroskakiinnostus alkoi vuonna 2012.
Tuuran keittiöstä ei löydy paljon muovia, paitsi silloin, kun työn alla on jokin muoviroskista valmistuva tilateos. Muoviroskat ovat yleensä juuri niitä muoveja, jotka eivät käy kierrätykseen vaan hävitetään polttamalla sekajätteen joukossa. Tuuran teosten materiaali on usein myös merestä sukellettua tai rannoilta kerättyä muoviroskaa.
Tuuran teoksia on ollut esillä ympäri maailmaa, ja usein taiteen syntymistä pääsee myös seuraamaan esimerkiksi rantojen siivous-ja puhdistustapahtumien aikana, jolloin Tuura kokoaa roskista tilataidetta.
Usein projektit ovat myös osallistavia, kuten esimerkiksi Naiset ja pakolaiset ensin! ja Helinä Rautavaaran museon -globaalikasvatushankkeessa mukana olleet Jättiläisen lyhty ja Jättiläisen kattokruunu teokset.
Mitä muovin tilalle?
Yllättäen Tuura ei suosittelekaan kaikesta muovista luopumista.
– Ekologinen teko on käyttää loppuun sitä mitä on. Ja jos ostaa jotain muovista, niin kannattaa ostaa laadukasta ja kestävää. Kaikesta muovista ei tosiaankaan ole pakko päästä eroon.
– Tällä hetkellä muovin kierrätys on epäselvää ja asiasta pitäisi valistaa enemmän, sanoo Tuura.
Mielenkiintoinen kysymys tällä hetkellä on, miten muovipussit korvataan. Roskat pitää viedä suljettavassa pussissa roskalaatikkoon ja tähän kaupan muovipussilla on vielä käyttöä. Biohajoavista pusseista liikkuu myös ristiriitaista tietoa.
– Ollaan ylpeitä siitä, että taloyhtiöllä on muovipakkausten kierrätysastia, mutta se ei tarkoita, että kierrätämme hyvin, hän naurahtaa.
– Pakkausmateriaalien joukossa näkee yllättävän paljon esimerkiksi leluja tai muovisia astioita, jotka eivät kuulu sinne. Muutenkin olisi pakkausmateriaalien lisäksi syytä miettiä, mitä siinä pakkauksen sisällä on ilmastopoliittisesti, Tuura lisää.
Kertakäyttöisiä jogurttipurkkeja ja maitotölkkejä kannattaa myös säästää ja käyttää esimerkiksi marjojen keräämiseen ja pakastamiseen, kuten ennen vanhaan tehtiin.
Ruokakaupassa voi tehdä muovittomia valintoja
Ruokaostoksilla voi vaikuttaa valitsemalla tuotteita, joiden pakkausmateriaaleissa on huomioitu muovittomuus. Tänä keväänä kaupoista voi bongata biohajoavia yrttiruukkuja, kun Järvisuomi siirtyy kokonaan niihin.
Tuloillaan on myös läpinäkyvä muoviton sellukalvo, jolla voi korvata esimerkiksi muoviset yrttipussit ja muovikelmun.
Lisätietoja muovista ja muoviroskasta: WWF, EU:n muovistrategia
Muovin lajitteluohjeet: HSY
Uusimmat
-
06:56
Ex-HJK-tähti Alfredo Morelos paukutti hurjat tehot Eurooppa-liigassa – mutta minkä eleen hän tekikään!
-
06:55
Poikkeuksellinen voimailulahjakkuus: 10-vuotias tyttö herää kukonlaulun aikaan kolistelemaan puntteja – videolla tyylinäyte puhtaasta rinnallevedosta
-
06:51
Videokokous jatkuu: EU-maiden johtajat pohtivat yhteisen turvallisuuspolitiikan vahvistamista
-
06:27
Välienselvittely ravintolan pihalla – mies ampui veljeksiä, toinen sai luodin vatsaansa
-
06:25
Tässä on MM-hiihtojen ylivoimaisin tähti – suomalaisleiristä huimaa suitsutusta: "Lahjakkain näkemäni urheilija tässä lajissa"
-
06:24
Aleksander Barkov piiskasi Floridan takaa-ajosta voittoon – Joel Armia pöllytti maaliverkkoja
-
06:24
Lakimuutos voimaan tänään – nyt loppui autokaupoilla kikkailu valtion kustannuksella!
-
06:23
Suljetaanko kuntosalit ja uimahallit pääkaupunkiseudulla? Avi antaa tänään päätöksensä
-
06:17
Hurja takaa-ajo Helsingin läpi tallentui videolle – kaksi poliisiautoa romuksi ajokelvottomaan kuntoon
-
06:10
Biden määräsi Yhdysvallat vastaamaan Iranin raketti-iskuun – Syyriassa kuoli ainakin 17
-
06:03
Tyttö ilmestyi itkuisena koulupsykologin luokse ja kertoi, että äiti lyö – oikeus määräsi rangaistuksen useista pahoinpitelyistä
-
06:00
NHL-asiantuntijalta suorat sanat valmentajalegendan potkuista – mies väitti, että päätös varata suomalaispelaaja maksoi työpaikan
-
05:55
Suomalaisnaisen sieppauksesta epäilty sveitsiläispappi vältti syytteet – naisen kohtalo edelleen mysteeri
-
05:44
Ohikulkija huomasi jäällä pelastusrenkaan ja soitti apua: Neljä miestä hukkui avantoon Ruotsissa
-
05:28
Missä on muistisairas Marjatta? Poliisi kaipaa vihjeitä Torniossa kadonneesta naisesta
-
05:18
Baariin vielä ennen koronasulkua? Ylilääkäri vetoaa, että suomalaiset malttaisivat: "Tartuntaluvuissa mennään joka tapauksessa ylöspäin"
-
23:54
Jättiyllätys! Valioliigan kärkipään seura Leicester pihalle Eurooppa-liigasta – sama kohtalo Lukas Hradeckyn Leverkusenilla
-
23:41
Onko hallitus epäonnistunut koronaviestinnässään? Pääministeri Marin: ”Asiat eivät kuulosta tai näyttäydy yksinkertaisina”
-
22:34
Pääministeri Marin MTV:lle: Ulkonaliikkumiskieltoakaan ei voi sulkea pois, jos tilanne pahenee – "Kaikki kontaktit minimiin"
-
22:06
Britney Spears julkaisi videon muuttuneesta vartalostaan – kertoo uudesta elämäntavasta
-
Lataa lisää