Onko tämä ryppyjesi lähde? Väärä ruokavalio vanhentaa

Karppaaminen eli hiilihydraattien karttaminen on ollut valtava ruokavaliotrendi jo pidempään, mutta harva tulee pohtineeksi, miten hiilaritietoinen ja sokereita välttelevä parantaa ihonsa kuntoa! Tiesitkö, että sokerit veltostavat ja samentavat ihosi?

Karttuvat vuodet alkavat näkyä yleensä viimeistään 35 vuoden ikäisenä. Iho veltostuu, kasvoihin ilmestyy ryppyjä, eikä ihonvärikään ole enää yhtä hehkuva kuin nuorempana. Sen lisäksi, että tupakoiminen, auringon uv-säteily ja monet muut ulkoiset tekijät vauhdittavat ikääntymistä, vaikuttaa myös syödyn sokerin määrä negatiivisesti ulkonäköömme.

Supermyrkky nuoruutta ihannoiville

Ihomme koostuu 70-prosenttisesti kollageenista. Tämä proteiini takaa sen, että iho näyttää nuorekkaalta ja täyteläiseltä. Kollageenin lisäksi toinen proteiini, elastaani, vaikuttaa ulkonäköömme tukemalla ihon kimmoisuutta. Liian runsas sokeri ruokavaliossa vahingoittaa näitä proteiineja: kollageeneja ja elastaania. Tätä prosessia kutsutaan glykaatioksi eli sokeroitumiseksi.

Glykaation käynnistävää sokeria voidaan siis pitää supermyrkkynä heille, jotka haluavat säilyttää ihon hehkun ja kimmoisuuden.

Sokerin runsas syöminen vaikuttaa velttouden ja ryppyjen lisäämisen lisäksi niin, ettei iho uusiudu enää samalla tavalla kuin aiemmin. Eikä paljon sokeria syövän kollageenituotantokaan ole enää yhtä laadukasta kuin aiemmin. Kollageeneja on nimittäin kolmea erilaista, joista terve ja kaunis iho tarvitsee tasapainoisesti kaikkia. Ilman kaikkia kolmea kollageenia, iho ohenee ja ja altistuu uv-säteilylle.

Tutkitusti vanhemman näköinen

Alankomaissa sijaitsevan Leidenin yliopiston tutkijat todistivat sen, miten sokerit vaikuttavat ulkonäköön. He käyttivät tutkimusryhmää, joka koostui 50–70-vuotiaista naisista ja miehistä. 600 ryhmään kuuluvan ikiä arvioitiin kuvien perusteella. He, joilla veren glukoosipitoisuus, eli verensokeri oli alhaisempi, näyttivät nuoremmilta. Tutkimuksessa oli rajattu pois muut ulkonäköä vanhentavat tekijät, kuten tupakoiminen.

Se, mitä syömme, vaikuttaa siis ulkonäköömme.

Lähteet: Preventation.com, Daily Mail Femail, totalbeauty.com, Iholiitto

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja