Onko sinunkin ajokortissasi tämä kirjoitusvirhe?

Ajokortti tulee pian kännykkään – näin sitä käytetään 2:45
Ajokortti oli tulossa kännykkään, mutta koronapandemia löi kapuloita Traficomin rattaisiin. Näin sen on kuitenkin tarkoitus toimia – sitten aikanaan.

Suuressa osassa suomalaisille myönnettyjä ajokortteja on tarkoituksellinen kirjoitusvirhe.

Poliisihallituksen ylitarkastaja Konsta Arvelin kertoo MTV Uutisille, että ajokorteissa sekä muissa viranomaisten myöntämissä luvissa ja varsinkin niiden "asiakirjoissa" on aina luvan aitouden varmistavia turvatekijöitä. Arvelinin mukaan tällaisten turvatekijöiden merkitys on vuosi vuodelta vain korostunut.

– Nämä turvatekijät ovat joko näkyvillä tai sitten ne on niin sanotusti piilotettu näkyvälle paikalle. Näiden tarkoituksena on varmistaa se, että asiakirjojen väärentäminen on mahdotonta tai ainakin todella vaikeaa. Lisäksi ne helpottavat asiakirjojen aitouden tarkistamista, jos tällainen epäily tulisi.

Yksi tällainen turvatekijä löytyy esimerkiksi monista ajokorteista. Kortin ylälaidasta löytyvää Ajokortti-sanaa alleviivaava viiva ei olekaan pelkkä viiva. Lähempi tarkastelu paljastaa, että viiva koostuu hyvin pienestä tekstistä, jossa toistuvat sanat ajokortti, körkort ja fin moneen kertaan peräjälkeen. Tekstirivin yksi ajokortti-sana on kirjoitettu väärin muotoon ajokrotti.

Aiheesta vuonna 2016 uutisoinut Ilta-Sanomat kertoo, että kirjoitusvirhe löytyy vain ennen vuotta 2013 myönnetyistä ajokorteista.

"Syy on ilmeinen"

Arvelinin mukaan erityisesti Euroopan unionin jäsenvaltioissa myönnetyt ajokortit, henkilökortit ja passit ovat sellaisia, että niiden luotettavuudesta haluaisi hyötyä muutkin kuin varsinaiset luvanhaltijat.

– Syy on ilmeinen, Arvelin sanoo.

Euroopan unionin vapaa liikkuvuus ei toteutuakseen juuri muuta tarvitse kuin sen, että Euroopan unionin kansalainen osoittaa hänelle myönnetyllä asiakirjalla kuka hän on. Liikkuminen jäsenvaltiosta toiseen onnistuu helposti henkilökorteilla ja passeilla.

Tämä turvatekijä on ollut Arvelinin mukaan nimenomaan poliisin myöntämissä ajokorteissa. Poliisi ei ole myöntänyt ajokortteja enää 1.1.2016 alkaen, vaan ajo-oikeuden myöntäminen kuuluu nykyisin Liikenne- ja viestintävirasto Traficomille.

– Myös Liikenne- ja viestintäviraston myöntämissä ajokorteissa on turvatekijöitä, mutta en osaa sanoa onko juuri tämä "kirjoitusvirhe" sielläkin käytössä. Sen voin kuitenkin arvata, että aina kun kortin kuosia uusitaan, uusitaan myös turvatekijöitä.

"Tulee aina olemaan"

Arvelin korostaa, että tällaiset turvatekijät eivät ole missään nimessä virheitä, vaikka ne onkin virheen muotoon tehtyjä.

– Uusissa ja tulevissa korteissa on ja tulee aina olemaan turvatekijöitä luvan aitouden varmistamiseksi ja väärentämisen estämiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat