Onko sinulla näitä oireita? Saatat kärsiä tinnituksesta

Elämää tinnituksen kanssa - Mikä avuksi kun korvat soivat? 25:08

Kuuloliiton korvalääkäri Elina Rytsölä kertoi Studio55.fi-lähetyksessä tinnituksen oireista.

– Tinnitus on sana sille, että päässä kuuluu ääntä, joka ei tule ulkopuolelta. Ihminen kuulee korvassa, tai jotkut pään sisällä, erilaista ääntä. Useimmiten se on vinkunaa, korkeataajuista ääntä, mutta myöskin sirinää, kolinaa – vähän niin kuin jyskyttäisi, Elina Rytsölä kuvaili lähetyksessä.

Kun ympärillä on paljon ääntä, tinnitusta ei välttämättä huomaa. Yksin jäädessä ja ulkopuolisten äänten hiljetessä tinnitus tulee taas esille.

– Jos huomaa, että tinnitus onkin häipynyt joksikin aikaa, niin silloin ei pidä lähteä hiljaiseen huoneeseen kuuntelemaan – se kyllä tulee takaisin. Eli jos sen unohtaa, niin antaa mennä vaan.

– Mutta jos se välillä tulee takaisin, niin se myöskin menee pois. Useimmiten on niin, että on taukoja, jolloin se on pois, ja sitten se tulee takaisin, ja sitten se taas menee pois. Sitä ei pidä pelätä.

Rytsölä huomautti, että lähes jokaisella ihmisellä korvat soivat joskus, kovan melun jälkeen varmasti kaikilla. Joillakin soiminen lakkaa, mutta joillakin se jää pysyväksi.

– Noin kymmenen prosenttia ihmisistä kärsii siitä niin paljon, että pitäisi ottaa yhteyttä lääkäriin. Kun tinnitus haittaa päivittäistä elämää niin, että ei pysty keskittymään tai lukemaan ja yöllä herää siihen huutoon, niin silloin pitää mennä lääkäriin.

Lue myös:

    Uusimmat