Onko sinulla käytössäsi Siri tai Alexa? Testi paljasti: Heräilevät itsekseen television ääniin, kuuntelevat ympäristöään jopa lähes minuutin

0:30
Googlen Takeout-palvelusta voit tilata sinusta tallennetut tiedot! Näin teet sen

Ääniohjattavat virtuaaliavustajat voivat herätä itsekseen ja alkaa kuunnella ympäristöään jopa 19 kertaa päivässä. Syynä voi olla yksinkertaisesti tv-sarjan dialogi.

Oletko koskaan hätkähtänyt huomatessasi, että Siri tai Alexa alkaa jutella, vaikket ole kysynyt siltä mitään? Et kuvittele.

Ääniohjattavat virtuaaliavustajat voivat selvityksen mukaan herätä itsekseen jopa 19 kertaa päivässä. Amazonin tarjoama Alexa saattoi olla itsekseen hereillä jopa 43 sekuntia, kertoo ZDNet.

Laitteet voivat herätä kuuntelemaan "vahingossa"

Northeasternin yliopiston ja lontoolaisen Imperial Collegen tutkijoiden mukaan virtuaaliavustajat ovat käteviä, mutta niihin liittyy yksityisyyshuolia: mikä kaikkea laitteet kuuntelevat ja nauhoittavat, ja nauhoittavatko ne henkilökohtaisia keskusteluja huomaamattamme?

Testin mukaan älykkäät kodin avustajat havahtuvat päivittäin useita kertoja kuuntelemaan ääntä, joka ei kuitenkaan välttämättä kuulu niiden omistajalle.

– Kuka tahansa, joka on käyttänyt virtuaaliavustajia, tietää, että ne heräävät vahingossa ja nauhoittavat, vaikka "herätyssanaa" ei ole sanottu, raportissa todetaan.

Laite voi erehtyä sanasta tai olettaa käyttäjän sanoneen esimerkiksi herätyslauseen "OK Google", vaikka näin ei ole.

Selvityksessä havainnoitiin seuraavia laitteita:

  • Google Home Mini 1st generation, herää esimerkiksi lauseella "OK Google" tai "hei Google"
  • Apple Homepod 1st generation, herää esimerkiksi lauseella "hei, Siri"
  • 2 Amazon Echo Dot 2nd generation, herää esimerkiksi sanalla Alexa
  • 2 Amazon Echo Dot 3rd generation, herää esimerkiksi sanalla Alexa
  • Harman Kardon Invoke by Microsoft, herää tavallisesti lauseella Cortana

Soittivat älylaitteille tuntikausia erilaisia tv-sarjoja

Kokeessa tutkijat soittivat älylaitteille 125 tuntia erilaisia tv-sarjoja useaan otteeseen. Ideana oli soittaa laitteille laaja määrä erilaista dialogia ja katsoa, miten ne reagoivat.

Laitteet kuuntelivat esimerkiksi Gilmoren tyttöjä, L-koodia ja Rillit huurussa -sarjaa. Testi toistettiin useita kertoja, ja laitteita ja niiden heräämistä tarkkailtiin ja nauhoitettiin.

Kokeessa paljastui, etteivät laitteet nauhoita keskusteluja tauotta. Laitteet kuitenkin heräilivät tv-sarjan ääniin 1,5–19 kertaa vuorokaudessa.

Siri heräsi vahingossa sanojen hi tai hey jälkeen

Eniten laitteita aktivoivat sarjat olivat Konttori ja Gilmoren tytöt, joissa on paljon dialogia. Jokainen tv-sarja kuitenkin herätti jonkun testatuista laitteista ainakin kerran.

Siri heräsi englannin kielen sanojen hi tai hey jälkeen, jos niitä seurasi s-kirjaimella ja vokaalilla alkava sana.

Alexa heräsi, jos sanassa oli sitä muistuttava k-äänne; se esimerkiksi piti heräämispyyntönä kongressiedustajaa tarkoittavaa sanaa congresswoman.

– Havaitsimme useita pitkiä aktivoitumisjaksoja. Echo Dot 2nd Generation - ja Invoke-laitteilla oli pisin aktivoitumisaika, 20-43 sekuntia, raportissa todetaan.

Suppeasta testistä ei tule vetää laajoja johtopäätöksiä

Aiheen selvitystyö tulee jatkumaan laajempana.

Tutkijat huomauttavat, etteivät voi vetää suppeasta testistään laajoja johtopäätöksiä, mutta tulokset kuitenkin antavat ajattelemisen aihetta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja