Mainos

Onko sinulla ideoita uusista asumismuodoista? Kaikki ideat ovat tervetulleita syksyn suunnittelukilpailussa

Helsingissä on käynnistetty koko syksyn kestävä suunnittelukilpailu, jolla etsitään uusia muotoja asumiseen. Asuntoreformi Helsinki -kilpailussa kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa tulevaisuuden asumismuotoihin.

Asuntoreformi Helsinki -kilpailussa tehtävänä on ideoida ja suunnitella uusia asumisen muotoja. Oli kyseessä sitten konkreettinen tai teoreettinen ehdotus tai loppuun asti hiottu piirros puukerrostalosta, löytyy kaikille oma kategoriansa osallistua.

Kategorioita on kaksi: ensimmäiseen saavat osallistua aivan kaikki iästä, koulutuksesta tai ammatista huolimatta, toinen on suunnattu talosuunnittelun ammattilaisille.

Ensimmäisessä kategoriassa vapaat kädet itsensä toteuttamiselle annetaan kaikille. Idea voi liittyä mihin vain, kunhan se vain kehittää asumista parempaan suuntaan.

– Tavoitteena on ollut saada asuntosuunnittelu vastaamaan yhteiskunnassa tapahtuneita muutoksia. Välillä on hyvä pöyhiä, että tietää mihin me oikein olemme menossa, mitä tarpeita ihmisillä nykyään on ja mitä se tulevaisuuden asuminen tarkoittaa, kertoo Helsingin kaupunkiympäristön toimialan arkkitehti Kirsi Rantama.

Asuntoreformi Helsinki 2020 -kilpailun sivuilta tarkemmat tiedot

Asuntoreformikilpailu päättyy joulukuussa. 

Toinen kilpailukategoria on suunnattu alan ammattilaisille.

Tarkoituksena on suunnitella talo yhdelle kolmesta tontista, jotka kilpailulla on käytössään. Jokaiselle tontille haetaan suunnitelmia uusien ja erilaisten asumismuotojen suhteen.

Joitakin edellytyksiä kilpailutöille kuitenkin on: esimerkiksi Pasilan tontille halutaan ehdotuksia nimenomaan puukerrostaloista.

Suunnittelemaan puhtaalta paperilta

Joka kahdeskymmenes vuosi järjestettävä asuntoreformi on Rantaman mukaan Suomen mittakaavassa poikkeava.

Toisessa kategoriassa kilpaileville asuntosuunnittelijoille tämä on käytännössä ainoita täysin yleisiä ja avoimia asuntosuunnittelukilpailuja.

- Kilpailun järjestäminen ilman valmista rakennuttajaa tarkoittaa, että suunnittelijat saavat lähteä projektiin niin sanotusti täysin puhtaalta paperilta. Ei ole olemassa mitään valmiita rakennuttajien konsepteja, joita pitäisi noudattaa.

Edellinen asuntoreformikilpailu järjestettiin Helsingissä vuonna 1998. Sen lapsia ovat esimerkiksi Arabianrannassa sijaitseva Loft-kerrostalo ja Herttoniemenrannan kortteli, jossa leikiteltiin sivukäytävillä.

Rantaman mukaan uusia asumisideoita kaivataan tänäkin vuonna, vaikka edellisen kilpailun sato ei muuttanutkaan rakentamiskulttuuria aivan toivotulla suurudella.

- Loftia lukuun ottamatta ideat jäivät hiukan kertaluontoisiksi, vaikka kaikissa kohteissa oli todella hyviä ratkaisuja. Nyt haluamme nimenomaan ehdotuksia, jotka jatkojalostuisivat valtakunnalliseen tuotantoon asti, Rantama kertoo.

Suunnitelmia ilman tuotantopaineita

Helsingin tämän hetkisen asuntosuunnittelun ongelmana Rantama pitää tuotannollisia ja määrällisiä paineita tehdä asuntoja.

– Asuntojen kehittäminen tässä puristuksessa on vaikeaa. Nyt haluamme olla vapaita, ja katsoa kertaalleen, millaisia ratkaisuja markkinoille voitaisiin jalostaa ilman tuotantopaineita. Meidän yksipuolinen asuntotarjontamme tarvitsee monipuolistamista, hän toetaa.

Tulevaisuuden asumiskysymykset voivat liittyä esimerkiksi yksinasuvien tilanteeseen. Onko ratkaisuna aina oma asunto, vai löytyisikö kollektiivisesta asumisesta kehitysmahdollisuuksia?

Erityisen ilahtunut Rantama on tämän vuoden kohdekohtaisten suunnitelmien kategoriasta.

Pohjois-Pasilan kilpailutontille haetaan nimenomaan puurakennusta.

- Puukerrostalon suunnitteleminen on uutta. Siinä on varmasti monella paljon annettavaa ja halua näyttää, mitä mahdollisuuksia puurakentaminen oikein tuo, hän toteaa.

Voittajien suunnitelmat on tarkoitus toteuttaa tonteille vuoden 2020-alkupuolella. Rantama korostaa, että kilpailutyön suunnittelija on alusta loppuun suunnittelutyössä ja rakentamisvaiheessa mukana.

- Ehdottomasti voittajilla on mahdollisuus jatkaa omien suunnitelmiensa kanssa aivan projektin loppuun saakka.

Asuntoreformikilpailu päättyy joulukuun 14. päivä. Kilpailusivujen kautta lähetetyt työt osallistuvat ensimmäisessä kategoriassa jopa 5000 euron palkinnon voittoon, toisessa kategoriassa voittorahat taas hipovat 40 000 euroa jokaista tonttisuunnitelmaa kohden.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja