Mainos

Live klo 12.00: Onko se paavi tai Angela Merkel? – rauhannobelisti selville tänään

Nobelin rauhanpalkinnon saajan nimi julkistetaan tänään Oslossa.

Norjan Nobel-komitea kertoo odotetun tiedon kello 12 Suomen aikaa.

Mahdollisena palkittavana on mainittu pakolaiskriisissä näkyvän roolin ottanut Saksan liittokansleri Angela Merkel. Samaan teemaan liittyvät myös YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n ja pakolaisia auttaneen eritrealaisen papin Mussie Zerain ehdokkuudet.

Oikeudenmukaisuuden ja ympäristösuojelun puolesta puhunutta paavi Franciscusta pidetään niin ikään vahvana ehdokkaana. Venäjältä palkittavaksi on povattu oppositiolehti Novaja Gazetaa ja Kongosta raiskauksen uhrien parissa työskennellyttä lääkäriä Denis Mukwegea.

Helsingin Sanomat kertoi eilen, että yksi ehdokkaista on Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj.

Viime vuonna rauhanpalkinnon jakoivat tyttöjen koulunkäynnin puolesta kampanjoiva pakistanilainen Malala Yousafzai ja intialainen Kailash Satyarth, joka on työskennellyt lapsityövoiman kitkemiseksi.

Rauhanpalkinto ojennetaan saajalleen joulukuussa Oslossa pidettävässä juhlallisessa seremoniassa. Palkinnon arvo on kahdeksan miljoonaa Ruotsin kruunua eli noin 863 000 euroa.

Palkintoja vuodesta 1901

Alfred Nobel määräsi rauhanpalkinnon jakoperusteista testamentissaan 1895. Sen mukaan palkinto on annettava henkilölle, joka on edistänyt kansojen veljeyttä, aseistariisuntaa tai kansainvälisen rauhankokouksen järjestämistä.

Ensimmäinen palkinto myönnettiin vuonna 1901, minkä jälkeen se on jäänyt jakamatta 19 vuotena - muun muassa maailmansotien aikana. Kansainvälinen Punainen Risti on saanut palkinnon vuosien varrella peräti kolme kertaa.

Tänä vuonna rauhanpalkinnon saajaksi on ehdotettu 273:a henkilöä tai järjestöä. Nobel-komitea ei julkista ehdokkaiden nimiä, mutta osa niistä vuotaa julkisuuteen. Koko ehdokaslista pidetään salaisena 50 vuoden ajan.

Palkinnon jakavan komitean jäsenet valitsee Norjan parlamentti eli suurkäräjät.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.