Onko prosessoitu maito pahaksi vatsalle? Asiantuntija vastaa

Jopa viidesosalla suomalaisista on laktoosi-intoleranssi ja vielä useammalla laktoosin kulutuksen aiheuttamia lieviä oireita.

Kärsitkö löysästä vatsasta, ajoittaisista vatsakivuista tai ilmavaivoista? Vaikka sinulla ei olisi todettu laktoosi-intoleranssia, saatat olla herkkä maitovalmisteille. Hyvä keino välttää vatsavaivoja on vaihtaa prosessoitu maito kokonaan maidottomaan valmisteeseen tai raakamaitoon.

Laktoosi-intoleranssi on mutaatio

Laktoosia pilkkovaa entsyymiä kutsutaan laktaasientsyymiksi. Laktaasientsyymin puuttuminen on luonnontilassa elävälle ihmiselle normaalia, sillä aikaisemmin maitoa nautittiin vain äidinmaidon muodossa imeväisiässä. Laktaasientsyymi on periaatteessa ihmiselle tarpeeton, ja sen takia laktaasientsyymin vaikutus lakkasi aiemmin jo noin viiden vuoden iässä.

Maidon juominen aikuisena on aiheuttanut geeneihimme mutaation, jonka seurauksena entsyymi ei välttämättä häviäkään aikuisiässä. Kuitenkin yhä useampi kärsii laktoosin aiheuttamista vatsavaivoista.

Lapsuudessa testattu laktoosi-intoleranssitulos ei välttämättä ole paikkaansa pitävä, sillä usein laktoosi-intoleranssi voidaan todeta vasta varhaisessa aikuisiässä. Laktoosi-intoleranssin oireita voi ilmetä myös niillä, joilla ei testituloksissa näy merkkejä laktoosi-intoleranssista.

Aiheuttaako prosessoitu maito vatsavaivoja?

Tutkijat eivät ole päässeet yksimielisyyteen prosessoidun maitotuotteen terveysvaikutuksista. Osa tuntuu olevan sitä mieltä, että maitoa ei voi syyttää vatsaoireista, ja osa taas puhuu maidonjuontia vastaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava tutkija Ritva Prättälä ei vahvista syytöksiä maidonjuontia vastaan.

– Maito on keskeinen osa ravintoamme sekä hyvässä että pahassa. Vähärasvaiset, sokerittomat maitovalmisteet ovat erittäin hyvä lisä suomalaiseen ruokavalioon, hän huomauttaa.

– Virallisten suositusten tasolla ei puhuta mitään prosessoidun maidon aiheuttamista vatsavaivoista. Tästä ei ole niin pitävää näyttöä, että siitä uskallettaisiin antaa koko väestöä koskevia suosituksia, Prättälä sanoo.

Kasvipohjainen maitovalmiste auttaa vatsavaivoihin

Laktoosin aiheuttamien vatsavaivojen paras hoitomuoto on laktoosia sisältävien maitotuotteiden välttäminen. Markkinoilla on runsaasti erilaisia kasvipohjaisia maitovalmisteita. Maidon vaihtaminen kasvipohjaiseen juomaan voi lievittää oireita.

Esimerkiksi kauramaito on vatsaa hellivä ja turvallinen vaihtoehto. Se sisältää paljon vatsaa rauhoittavia kuituja ja runsaasti kalsiumia.

Nita Makkonen, nita.makkonen@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat