Onko narsistisesta persoonallisuushäiriöstä hyötyä johtajalle?

Ekstrovertit narsistit etenevät helposti johtajan asemaan. Narsismin voimakkuus vaikuttaa kuitenkin siihen, kuinka hyviä johtajia he ovat.

Narsismia on luonteenpiirteenä totuttu kauhistelemaan, mutta useat tutkimukset ovat väittäneet narsististen piirteiden olevan eduksi johtajille. Nyt uusi Personnel Psychology -lehdessä julkaistu Illinoisin yliopiston tutkimus väittää, että narsistiset piirteet saattavat olla johtajalle eduksi vain tiettyyn pisteeseen asti. Narsisteilla on liioiteltu mielikuva heidän omasta tärkeydestään, eikä heillä ole täyttä kykyä empatiaan. Lisäksi he tarvitsevat muiden ihailua.

– Heidän päänsä saattavat olla täynnä ajatuksia ja fantasioita, jotka käsittelevät valtaa sekä heidän omaa menestymistään, viehättävyyttään ja älykkyyttään, tutkimusta johtanut Emily Grijalva sanoo.

– He ovat addiktoituneita saamaan muiden ihailua. Pitkässä juoksussa he eivät ole kovin hyviä ylläpitämään positiivisia ihmissuhteita, hän jatkaa.

Grijalvan mukaan narsismista ja johtajuudesta tehdyt tutkimukset ovat tuottaneet ristiriitaista materiaalia. Grijalvan tiimi päätyi analysoimaan edellisten tutkimuksien dataa ja tuloksia saadakseen selvyyden, miten narsismi todellisuudessa liittyy johtajuuteen ja johtamisen tehokkuuteen.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että vaikka narsistit etenevät muita todennäköisemmin ryhmän johtajiksi, liiallinen narsistisuus alkaa nakertaa henkilön vahvuutta johtajana.

– Narsistit ovat yleensä ekstroverttejä, ja se on tärkein asia, joka vie heidät johtajiksi, Grijalva sanoo.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että vaikka narsistit pääsevät todennäköisesti ryhmän johtajiksi, niin ajan kanssa narsismin negatiiviset asiat tuppaavat nousemaan esiin, hän jatkaa.

Näiksi negatiivisiksi piirteiksi hän nostaa ylpeyden, hyväksikäytön ja jopa tyrannimaisuuden. Tällaisten piirteiden ei yleensä lasketa kuuluvan hyvään johtajuuteen.

Grijalvan kanssa tutkimusta tehnyt Peter Harms Nebraskan yliopistosta sanoo, että ihmiset, joilla on narsistisia piirteitä lievästi, pystyvät johtamaan paremmin, koska he ovat tavoittaneet tasapainoin narsismin tuoman itsevarmuuden ja muiden piirteiden välillä. He eivät ilmaise narsismin epäsosiaalisia puolia, joihin kuuluu esimerkiksi muiden ihmisten alistaminen oman mielihyvän vuoksi.

Griljalvan mukaan tutkimuksen tulokset vievät keskustelua siihen suuntaan, mikä määrä narsismia on hyvä piirre johtajassa.

– Tutkimuksemme tulokset osoittavat, ettei narsismi ole selkeästi hyvä tai huono asia, mutta narsismin tuomat edut näyttävät olevan parhaimmillaan, jos narsismi on lievää, hän sanoo.

Jatkossa Griljalvan mielestä olisi mielenkiintoista tutkia, millaiset alaiset pystyvät onnistuneesti työskentelemään sellaisen johtajan alaisena, jolla on narsistisia piirteitä.

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat