Onko Metsähallitus lahjonut vaikuttajia antamalla ilmaisia metsästyslupia? Oikeuskanslerinvirasto selvittää

Oikeuskanslerinvirasto selvittää, onko Metsähallitus toiminut oikein myöntäessään maksuttomia metsästyslupia muun muassa maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle (kesk.), ministeriön korkeille virkamiehille sekä muille vaikuttajille.

Luvista kannellut yksityishenkilö pyytää oikeuskansleria selvittämään, onko Metsähallitus syyllistynyt lahjuksen antamiseen myöntäessään maksuttomia metsästyslupia ja ovatko saajat syyllistyneet lahjuksen vastaanottamiseen.

Vierasluvaksikin kutsuttu sidosryhmälupa oikeuttaa metsästämään 120 Metsähallituksen hallinnoimalla alueella Suomessa.

Kansanedustaja kokee metsästämisen eri puolilla Suomea osaksi työtään

STT hankki asiakirjat, jotka maa- ja metsätalousministeriö toimitti Oikeuskanslerinvirastolle selvitystä varten. Listoilta paljastuu parisataa toimijaa, joille ilmainen lupa on myönnetty.

Ministeri Leppä kirjoitti torstaina Twitterissä, ettei ole hyödyntänyt hänelle myönnettyjä lupia.Kansanedustajista listalla ovat keskustan Mikko Kärnä sekä kokoomuksen Markku Eestilä. Eestilä on maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen ja pitänyt metsästysasioita esillä eduskunnassa.

Eestilä sanoo STT:lle hyödyntäneensä lupaa eri puolilla Suomea. Hän kertoo pyrkivänsä metsästämään aina, kun ehtii.

–  Koen, että se on kansanedustajan työtä silloin, kun on maa- ja metsätalousvaliokunnassa. Olisi hyvä, että kansanedustajat ymmärtäisivät laajemmin myös käytännön näkökulmia, Eestilä sanoo.

Julkisoikeuden professorissa etuus herättää kysymyksiä

Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen näkee hankalana asetelman, jossa ministeriön alainen toimija myöntää ministeriön suuntaan etuja. Hallinnon näkökulmasta ilmainen metsästyslupa kuulostaa Voutilaisen mielestä ongelmalliselta ja herättää paljon kysymyksiä.

Professori sanoo, että etuisuuksia myönnettäessä tulisi aina arvioida, miltä se näyttää ulospäin. Erityisesti asiaan tulisi kiinnittää huomiota, kun kyse on lainvalvontaviranomaisista kuten poliisista, jonka tehtävänä on myös valvoa metsästystä.

– Herää kysymys, mikä on peruste tälle etuudelle. Onko se yhteistyösuhteiden hoitaminen? Jos on, miltä se sitten näyttää ulospäin? Poliisihenkilö ei valvo kuin poikkeuksellisesti metsästystä, kun hän on itse metsästämässä. 

Yksi vierasluvan saaneista on Poliisihallituksen ylijohtaja Seppo Kolehmainen. Hän kertoo, ettei ole hyödyntänyt lupaansa kaikkina vuosina, sillä kuuluu kahteen metsästysseuraan. Kolehmainen ei kommentoi, pitääkö perusteltuna, että lupa on myönnetty poliisiylijohtajalle.

Metsähallitus perustelee lupia mahdollisuutena metsästykseen tutustumiseen

Metsähallituksen erätalousjohtajan Jukka Bisin mukaan erävalvonnassa tehdään tiivistä yhteistyötä poliisihallinnon kanssa. Bisi arvioi, että jos metsästystä valvova viranomainen metsästää itse, hän pystyy paremmin ennakoimaan valvottavien toimintatavat.

Bisin mukaan ilmaisia metsästyslupia on tarjottu eri tahoille ja toimialoille mahdollisuutena tutustua metsästykseen. Tämän vuoksi lupa on myönnetty esimerkiksi Maanmittauslaitoksen johtajalle.

– Metsästyskartat ovat aivan olennainen osa heidän toimintaansa.

Samaan tapaan Bisi perustelee esimerkiksi Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikön saamia lupia.

– Hän johtaa ministeriössä riistapolitiikan tekemistä. Hänen pitäisi tietää, mistä siinä on kysymys.

Bisi kertoo, että Metsähallitus on viikko sitten keskeyttänyt lupien jakamisen, kunnes Oikeuskanslerinvirasto saa asiasta päätöksen tehtyä.

Lue myös:

    Uusimmat