Onko lemmikkisi oikea- vai vasenkätinen? Pistä käpälät testiin!

Tiesitkö, että kissat ja koirat ovat ihmisten tapaan oikea- ja vasenkätisiä – vai pitäisikö kenties sanoa oikea- ja vasentassuisia. Voit myös ottaa itse selvää, onko sinun lemmikkisi vakuuttava vasuri vai oikean käpälän käyttäjä.

Kissat ovat tunnetusti käteviä käpälistään avatessaan ovia, kalastelemalla etutassullaan herkkuja (tai vaikka akvaariokaloja!) – monet koirat käsittelevät myös mielellään leluja tassujensa avulla, ja niiden myös tiedetään lähtevän liikkeelle useimmiten samalla tassulla.

Aivan kuten ihmiset, myös useimmat kissat ja koirat ovat joko oikea- tai vasentassuisia. Osa turvautuu "ykköstassuunsa" kaikissa tilanteissa, toisilla tämä käpäläkätisyys on lievempää.

Kun ihmisistä selkeä enemmistö on oikeakätisiä, kissoista ja koirista vasen- ja oikeatassuisia on jokseenkin puolet ja puolet. On kuitenkin pistetty merkille, että uroskissat ja -koirat käyttävät vasenta etutassuaan, kun taas naaraat käyttävät lähes poikkeuksetta oikeaa tassua. Tämän epäillään johtuvan petoeläinten saalistuksen strategioista: petojen vahvemman puolen ei kannata olla kaikilla yksilöillä sama, koska muuten saaliit oppisivat, mihin suuntaan kannattaa petoa paeta.

Oikea- vai vasentassuinen?

Jos olet utelias, ja haluat tietää kumpaa tassua lemmikkisi pääsääntöisesti käyttää, voit testata sen alla olevilla ohjeilla – mutta älä kuitenkaan luota tuloksiin kertalaakista: varman vastauksen saat, jos testaat nämä temput lähemmäs sata kertaa.

Testi koiralle:

– Kun pyydät koiraasi antamaan tassun, kumman tassun se yleisemmin ojentaa?

– Laita esimerkiksi pieni voinokare koirasi nenän päälle. Käyttääkö se vasenta vai oikeaa käpäläänsä saadakseen sen pois? (Huom. kieltä ei lasketa).

– Laita pieni makupala koiran ulottumattomiin, esimerkiksi tuolille tai korkeammalle tasolle. Kummalla tassulla se yrittää saada sen?

– Laita pieni makupala tai lelu esimerkiksi maton alle. Kummalla tassulla se yrittää napata sen?

– Kun koirasi haluaa ulos, kummalla tassulla se yrittää avata ovea tai kumpaa tassua se painaa ovea vasten?

– Täytä koiran aktivointilelu (kong-lelu) tai esimerkiksi tyhjä maitotölkki koiran lempiherkuilla. Kun koira koskee leluun ensimmäisen kerran, kummalla tassulla se tekee sen?

Testi kissalle:

– Laita esimerkiksi pieni voinokare kissan nenän päälle. Käyttääkö se vasenta vai oikeaa käpäläänsä saadakseen sen pois?

– Kun kissasi kalastelee etutassullaan esimerkiksi herkkupalaa purkista, kumpaa tassua se pääsääntöisesti käyttää?

– Laita pieni makupala ulottumattomiin, kuten esimerkiksi oven taakse, jonka alta kissan tassu mahtuu. Kummalla tassulla se yrittää saada sen?

– Laita pieni makupala tai kissanlelu esimerkiksi maton alle. Kummalla tassulla kissa yrittää napata sen?

– Roikota kissasi lempilelua ilmassa, sen pään yläpuolella. Kummalla tassulla se yrittää tavoitella lelua?

– Osaako kissasi avata oven? Jos osaa, kummalla tassulla se koskee ovenkahvaan?

Tiesitkö?

– Myös muun muassa rotat ja hiiret jakautuvat vasen- ja oikeakäpäläisiin.

– Hevosilla on taipumus säikkyä uusia asioita herkemmin, jos ne ovat vasemmalla.

– Koirat käyttävät oikeaa sierainta (ja näin ollen oikeaa aivopuoliskoa) nuuhkiessaan uusia tai mahdollisesti uhkaavia hajuja. Vasenta sierainta käytetään tuttujen hajujen nuuskuttamiseen.

– Koirankoulutuksen vakiintunut tapa taluttaa koiraa vasemmalla puolella juontaa juurensa poliisi- ja armeijakoirien koulutuksesta, jolloin oikeaa kättä tarvittiin aseen pitelemiseen. Koska vasen silmä on yleensä erikoistunut tunteisiin ja vaaroihin, tämä asettelu sopii loistavasti koiralle: oikean silmän puolella on tuttu ja turvallinen ihminen, vasemmalla voi puolestaan tarkkailla ympäristöä.Lue myös:


AVA / Katri Koskinen

Lähteet: Care2.com, Tiede.fi, Tyytyväinen kissa (Gummerus 2012)

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja