Onko lapsettomuus vielä tabu? Lapsettomuudesta kärsinyt Satu: "Nyt on enenevissä määrin pystynyt puhumaan siitä"

Projektina vauva – eräs lapsettomuustarina 11:29
Huomenta Suomessa keskusteltiin lapsettomuudesta ja lapsitoiveista.

Lapsettomuudesta ja vauvoista on puhuttu yhteiskunnassa paljon, sillä vauvojen määrä on nyt historiallisen alhainen. Vauvoja toivova pari, joka ei kuitenkaan meinaa saada lasta, on kuitnekin 

Huomenta Suomi Extrassa vieraili syyskuussa Satu Lindholm, joka on kirjoittanut teoksen Projekti vauva - kaikki mitä olet lopulta halunnut tietää lasten tekemisestä. Hänen lisäkseen vieraana oli lapsettomuuslääkäri Niklas Simberg. 

Lindholm ja Simberg pitävät yhteiskunnan tämän hetkisen diskurssin sävyä synnytystalkoineen ikävänä. Molempien mielestä esimerkiksi lapsettomuudesta kärsiville vastaava puhe voi tuntua kivuliaalta. Moni kun haluaisi olla vanhempi, mutta lasta ei ilmaannukaan, kuten oli toivonut.  Lindholm kertoo omasta kokemuksestaan:

– Nyt on enenevissä määrin pystynyt puhumaan siitä, mutta se silti kyllä on edelleen jonkinlainen tabu.

Esimerkiksi lapsettomuusjärjestö Simpukkka ry:n jäsenlehti Simpukka tulee kotiin suljetussa kuoressa, ilman logoja, mistä voi päätellä osaltaan teeman kipeyttä tai yksityisyyttä. 

Miksi aihe on tabu yhteiskunnassa?

Simbergillä on aiheen tabuluonteeseen selkeä vastaus. 

– Se on varmasti vielä suurempi tabu jossakin muussa maassa ja kulttuurissa. Siitä puhutaan selvästi jo avoimemmin. Siihen liittyy tietyä häpeää, kun ei sitä lasta pystytä luonnollisesti saamaan aikaiseksi, Simberg kuvaa. 

Millaisia neuvoja Lindholm kuuli lapsettomuudessaan jatkuvasti? Miten Sadun ja hänen kumppaninsa vauvatoiveiden lopulta kävi? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat