Onko lapsellasi taipumusta syödä sokeria ja rasvaa? Se voi johtaa säännölliseen alkoholin käyttöön teini-iässä, kertoo tutkimus

2:05

Tuoreen tutkimuksen mukaan taipumus sokerisen ja rasvaisen ruoan nauttimiseen lapsena voi teini-iässä näkyä alttiutena alkoholin käyttöön. Tutkimuksesta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Miksi sokeri himottaa? Katso vastaus yllä olevalta videolta!

Tuoreessa eurooppalaisessa tutkimuksessa selvitettiin lapsuuden sokerin ja rasvan syönnin vaikutusta alkoholin käyttöön teini-iässä.  Tutkimus julkaistiin elokuun lopussa Public Health Nutrition -julkaisussa.

Eurooppalaisessa tutkimuksessa hyödynnettiin yhteensä reilun 2 000 ihmisen dataa kahdeksasta eri maasta. Henkilöt osallistuivat tutkimukseen 5–9-vuotiaina sekä 11–16-vuotiaina.

Ensin vanhemmat ja myöhemmin lapset itse täyttivät kyselylomakkeet, joissa kertoivat ruokailutottumuksistaan. 

Viisi prosenttia teini-ikäisistä kertoi käyttävänsä alkoholia viikoittain. Tutkimuksen tuloksista kävi ilmi, että alkoholin käytön vaara kasvoi selvästi, jos lapsuudessa oli taipumus syödä sokeria ja rasvaa.

HS: Ei voida suoraan yleistää Suomessa

Tutkimuksessa otettiin huomioon myös ikä, sukupuoli, maa, vanhempien koulutus- ja tulotaso, lapsen terveys sekä tiukka kasvatustyyli, mutta niillä ei millään havaittu mitään vaikutuksia tutkimuksen tuloksiin.

Helsingin Sanomien haastattelema tutkijaryhmässä mukana ollut Helsingin yliopiston professori Jaakko Kaprio korostaa, että tulos on vasta alustava.

Suomessa tulosta voidaan asiantuntijan mukaan yleistää ruokakulttuurin osalta, mutta hän huomauttaa, että lasten alkoholin kokeilemisen kulttuuri on varsin erilainen täällä verrattuna vaikkapa Etelä-Eurooppaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja