Onko kotonasi huono sisäilma? Tunnista oireet

Huono sisäilma näkyy terveyden oireiluna. Jos epäilet kotisi sisäilman laatua, on aika toimia sen parantamiseksi.

Huono sisäilma aiheuttaa allergiaoireita muistuttavia vaivoja. Tällaisia vaivoja ovat muun muassa yskä, nuha, kurkkukipu, ihoallergiat sekä väsymys. Mikäli voit muualla paremmin kuin kotonasi, voi tämä olla merkki huonosta sisäilmasta.

Sisäilman laatua voi huonontaa esimerkiksi ulkoa kantautuva katu- ja siitepöly sekä tupakointi ja siivottomuus. Pölyjen säännöllinen pyyhkiminen voi auttaa, mutta ylivoimaisesti tärkein sisäilmaan vaikuttava tekijä on ilmanvaihtojärjestelmä.

Testaa ilmanvaihtojärjestelmä

Kiinnitä huomiota siihen, että asuntosi ilmanvaihto toimii. Toimiva ilmanvaihtojärjestelmä päästää raikasta ilmaa sisään korvausilmaventtiilien kautta. Epäpuhtauksia sisältävä ilma taas poistuu poistoilmaventtiilien kautta.

Voit testata ilmanvaihdon tehon avaamalla ulko-oven raolleen. Jos ilmavirta imaisee oven kiinni, tulee korvausilmaa luultavasti liian vähän.

Vanhoissa taloissa saattaa vielä esiintyä painovoimaista ilmanvaihtoa. Se voi toimia moitteettomasti talvella, mutta kesällä sen teho ei riitä. Paras ilmanvaihtoratkaisu olisikin koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto.

Lue myös:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat