Allergiaoireet riesana kotona? Näin parannat huonon sisäilman

Epäiletkö että asuntosi sisäilman laatu on huono? Jos rakennuksen huono sisäilma alkaa aiheuttaa terveyshaittoja, on aika toimia sisäilman laadun parantamiseksi.

Allergia-ja astmaliiton sekä Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonnan päällikkö Tuula Syrjänen kertoo mitkä ovat yleisimmät sisäilman laadun huonontajat, ja kuinka kodin huonoa sisäilmaa voi parantaa.

Syitä useita

Syrjänen kertoo syitä huonoon sisäilman laatuun olevan useita. Keväällä yksi vaikuttava tekijä on ulkoa tulevien epäpuhtauksien kantautuminen asuntoon.

– Ulkoa tulevan ilman mukana asuntoon kantautuu katupölyä ja siitepölyä. Jos lähellä on liikennettä tai teollisuutta, niin niidenkin epäpuhtaudet voivat kantautua sisälle, Syrjänen kertoo.

Muiksi syiksi Syrjänen mainitsee huono ilmanvaihtojärjestelmän, siivottomuuden ja,tupakoinnin.

– Pahimmasta päästä sisäilman epäpuhtauksien tuottajana on tupakointi sisällä asunnossa. Myös asunnon pölyisyys vaikuttaa huoneilmaan, siksi pintoja tulisikin säännöllisesti pyyhkiä puhtaan huoneilman ylläpitämiseksi, Syrjänen tarkentaa.

Ilmanvaihtojärjestelmä kuntoon

Oleellisesti asunnon sisäilman laatuun vaikuttaa toimiva ilmanvaihtojärjestelmä. Syrjänen kehottaakin ihmisiä kiinnittämään huomiota siihen että ilmanvaihto asunnossa toimii ja asuntoon pääsee raikasta ilmaa korvausilmaventtiilien kautta ja epäpuhtauksia sisältävä ilma poistetaan poistoilmaventtiilien kautta ulos..

– Esimerkiksi vanhoissa puutaloissa on yleensä perinteinen painovoimainen ilmanvaihto. Se toimii vielä jotenkuten talvella, mutta kesällä tämä ilmanvaihto ei toimi ollenkaan. Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto onkin paras vaihtoehto hyvälaatuisen huoneilman takaamiseksi, Syrjänen neuvoo.

Tarkkaile oloasi

Asunnon ilmanlaadun selvittämiseksi Syrjänen kehottaa tarkkailemaan omaa oloa kotona ja kodin ulkopuolella.Huonosta sisäilmasta aiheutuviksi oireiksi Syrjänen mainitsee muun muassa yskän, nuhan, kurkkukivun, erilaiset ihoallergiat ja yleisen väsymyksen.

– Jos voit muualla paremmin, mutta oireet alkavat heti tultuasi kotiin, voi syynä olla huono sisäilma. Tilannetta olisi hyvä seurata esimerkiksi pidemmäksi aikaa kotoa poistuessa. Kun lähdet lomalle, tarkkaile siis vointiasi. Jos voit lomalla hyvin, mutta oireet palaavat kotiuduttuasi, voi syy olla kodissasi, Syrjänen muistuttaa.

Hometta on syytä epäillä, mikäli aina ulkoa kotiin tullessa nenään iskee voimakas maakellarimainen tai homeinen haju. Tällöin talon kunto tulisi selvittää.

– Kosteusvaurioita epäillessäsi tarkkaile kodin pintoja: jos laatat irtoilevat, tapetit eivät pysy seinässä, materiaalit vaihtavat väriä ja maali lohkeilee, saattaa syynä olla kosteusvaurio, joka ajan kuluessa voi aiheuttaa myös homevaurion, Syrjänen lopettaa.

Riika Nykänen/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja