Onko kissasi stressaantunut? Tunnista oireet

HESY muistuttaa kissan henkisen hyvinvoinnin huolehtimisen tärkeydestä.

Kissa mielletään usein itsenäiseksi ja siksi helpoksi lemmikiksi. Kissa tarvitsee kuitenkin paljon aktiviteetteja.

Vaille riittävää huomiota ja huolenpitoa jäädessään kissalla voi alkaa esiintyä käyttäytymisongelmia. Myös kissan elinympäristössä tai sen omistajan perhetilanteessa tapahtuvat muutokset voivat altistaa kissan stressille ja masennukselle. Siksi kissalle on tärkeää tarjota seuraa, toimintaa, aikaa sopeutua muutoksiin ja mahdollisuus toteuttaa luontaista käyttäytymistään.

– Kissan hyvinvoinnista voidaan huolehtia monin keinoin. Jos asunnossa on parveke, sen voi verkottaa kissan ulkoilupaikaksi. Myös ulkoiluttaminen valjaissa tuo vaihtelua kissan arkeen. Sisätilat kannattaa sisustaa kissan käyttäytymistarpeita ajatellen kiipeilypuilla ja -tasoilla sekä raapimapuilla. Kissalla on sisäsyntyinen metsästysvietti, minkä takia sen kanssa on myös syytä leikkiä päivittäin. Oikea ravinto, raikas vesi ja puhdas hiekkalaatikko ovat luonnollisesti kissan perustarpeita, sanoo HESYn puheenjohtaja Susanna Paavilainen

Älä luovu kissasta liian helposti

Stressaantunut tai masentunut kissa voi ruveta muun muassa merkkailemaan, raapimaan ja kynsimään, leikkimään raisusti ja olla ärtynyt tai menettää ruokahalunsa sekä muuttua haluttomaksi ja apaattiseksi. Stressaantunut kissa saattaa myös joko jatkuvasti tavoitella tai välttää omistajansa seuraa.

– Kissan erilaiset käytöshäiriöt ovat melko yleisiä syitä, joiden vuoksi lemmikistä halutaan luopua, vaikka moniin ongelmiin olisi olemassa helppoja ja vaivattomiakin ratkaisuja. Kissa käyttäytyy ja voi hyvin, kun sille tarjotaan aivopähkinöitä, aikaa ja sen tarpeista huolehditaan. Jos kissan käytös muuttuu äkillisesti tai käytöksen ongelmat jatkuvat, on syytä hakeutua välittömästi eläinlääkärille, sillä käytöksen taustalla voi olla kipu tai sairaus. Lemmikkiin on sitouduttava vaikeinakin hetkinä, Paavilainen lisää.

Lähde: HESY 

Lue myös:

    Uusimmat