Onko genitaaliherpes sama asia kuin huuliherpes?

Onko minulla sukupuolitauti? Gynekologi listaa Suomen yleisimmät sukupuolitaudit ja niiden oireet 4:32
KATSO MYÖS: Gynekologi listaa Suomen yleisimmät sukupuolitaudit ja niiden oireet.

Voiko huuliherpes tarttua genitaaleihin? 

Herpesrakkula voi löytyä suupielestä, mutta myös genitaalialueelta. Alapään herpes ja huuliherpes ovat sama asia, ja samalla eivät ole. 

Molemmat taudit aiheuttaa samantyyppinen virus, kuvailee dosentti, iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back HUS Tulehduskeskuksesta 

– Meillä on kaksi herpesvirusta, ykkönen ja kakkonen. Perinteisesti huuliherpeksen aiheuttaa ykköstyyppi ja genitaalialueiden herpeksen kakkostyyppi, mutta nehän menevät ristiin. Esimerkiksi suuseksissä huuliherpes voi tarttua ihan hyvin genitaaleihin. Oikeastaan ero on siinä, missä herpes sijaitsee: kasvojen alueella puhutaan huuliherpeksestä ja sukuelinten alueella genitaaliherpeksestä, Hiltunen-Back sanoo.

"Meistä jokainen haluaisi tietää, jos on riski saada tartunta"

Herpes voi tarttua myös ennen näkyvän rakkulan ilmaantumista. Siksi epäilystä tai tartunnasta on aina syytä kertoa satunnaisellekin kumppanille.

– Jos ajattelee itseään, kai meistä jokainen haluaisi tietää, jos on riski saada tartunta. Jos selvästi tietää sairastavansa klamydiaa, on tärkeää, että kumppani saa sen tiedon ja osaa mennä tutkimuksiin. Mielestäni terve muista välittäminen kuuluu ihmisten väliseen luottamukseen, Hiltunen-Back sanoo.

Jos on tarpeeksi vastuullinen seksiin, on kyettävä kantamaan myös sen seuraukset. Tartunnasta voi kertoa reippaasti – esimerkiksi klamydia on niin yleinen, että sitä on turha hävetä.

– Taudeissa, jotka ovat antibiooteilla hoidettavissa, tilanne on selkeämpi: voit hoitaa itsesi antibiooteilla terveeksi ja olet sen aikaa selibaatissa. Esimerkiksi herpes on haasteellisempi, koska se voi olla piilevä ja vähäoireinen, Hiltunen-Back sanoo.

Kertomattomuudesta voi seurata myös sanktioita. Hiljattain uutisoitiin, että Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi miehen, joka oikeuden mukaan tartutti sukuelinherpeksen seksikumppaniinsa.

Mies oli kertonut käyneensä testissä eikä hänellä ole sukupuolitauteja. Hän ei kuitenkaan kertonut uhrille, että oli aiemmin ollut sukupuoliyhteydessä henkilön kanssa, jolla oli sukuelinherpes. Mies sanoi, että koska hänellä ei ollut herpeksen oireita, häntä ei ollut testattu sen varalta. Oikeus määräsi miehen korvauksiin.

Katso myös: Löystyykö vulva synnytyksessä ja vaikuttaako se nautintoon seksissä? 

Löystyykö vulva synnytyksessä ja vaikuttaako se nautintoon seksissä? Gynekologi vastaa 1:20
Gynekologi vastaa yleiseen kysymykseen.

Lue myös:

    Uusimmat