46 suomalaista saa klamydian joka päivä – oikeasti tilanne on vielä rajumpi: "Kokonaan toinen totuus"

Hiv-positiiviselle Juha-Erkille annettiin viisi vuotta elinaikaa, mutta mies elää vielä 24 vuotta myöhemmin 4:45
KATSO MYÖS: Juha-Erkki sai 24 vuotta sitten tietää olevansa hiv-positiivinen. Tieto oli järkytys, ja mies luuli kuolevansa. Niin luulivat myös lääkärit.

Vuonna 2023 Suomessa saatiin 17 000 klamydiatartuntaa. – Mielestäni se, että taudit lisääntyvät eivätkä vähene, on kyllä valtavan iso ongelma, dosentti, iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back HUS Tulehduskeskuksesta sanoo.

46 joka päivä. Niin monta ihmistä sai Suomessa klamydian vuonna 2023.

Tartuntoja oli 17 000.

– Ja tässä ovat vain ne, jotka ovat käyneet laboratoriotutkimuksissa. Eli kuinka paljon tuolla kulkee ihmisiä, jotka eivät ole tietoisia tartunnastaan? Sehän on kokonaan toinen totuus, dosentti, iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back HUS Tulehduskeskuksesta muistuttaa.

Seksitaudeista on valistettu kouluissa vuosikymmenet. Silti niiden määrä on ollut viime vuosina nousussa. Klamydiaa on eniten; sen jälkeen suomalaisia piinaa tippuri. Kuppakin on lisääntymään päin.

– Lisäksi on eroa siinä, ajatellaanko raportoitavia, laboratoriossa varmentuneita seksitautitartuntoja, vai esimerkiksi sukupuolitautipoliklinikan kävijöitä, Hiltunen-Back sanoo.

Kaikkien tautien keskuudessa hyvin yleisiä ovat myös kondylooma ja sukuelinherpes. Taudit eivät syrji, vaan tarttuvat tasavertaisesti kaikenikäisiin ja - kokoisiin.

– Tippuri on aikaisemmin ollut enemmän sanotaanko kypsemmän aikuisväestön tauti, mutta nyt sekin on siirtynyt nuorten aikuisten ryhmään. Ei siis voi sanoa, että seksitaudeissa olisi jonkinlainen tyyppipotilas.

Maailmalta löytyy jo lääkkeille vastustuskykyisiä tippurikantoja

Uusia seksitauteja syntyy vain harvoin.

– Vuonna 2022 Suomessa oli mpox-epidemia, mutta se oli hyvin lyhyt ja intensiivinen jakso, jossa oli vain muutama kymmenen tapausta. Mpox ei ole varsinainen seksitauti, vaan voi tarttua muutenkin kuin seksiteitse, Hiltunen-Back kuvaa.

Nykyisetkin taudit aiheuttavat aivan tarpeeksi uhkaa: maailmalta löytyy jo lääkkeille hyvin vastustuskykyisiä tippurikantoja. Kun pillerit eivät pure, hoitaminen muuttuu haasteeksi.

– Ehkä suurin pelko lääketieteen puolella on, tuleeko meille sellaisia bakteereja, joihin antibioottimme eivät enää toimi. Samalla tavalla kuin muissa infektiossa puhutaan lääkeresistenssistä, yhtä lailla se seksitaudeissakin nostaa päätään. Lääkeresistenssi on ehkä suurin uhka tällä hetkellä, Hiltunen-Back kuvaa.

Muitakin huolia hänellä on. Yhden aiheutamme aivan itse.

– Mielestäni se, että taudit lisääntyvät eivätkä vähene, on kyllä valtavan iso ongelma, Hiltunen-Back sanoo.

"Kun kaikki luvut nousevat, niin jotainhan meiltä puuttuu"

Taudit ovat yleisiä ja voivat tarttua kehen tahansa. Hävetä niitä ei siis tarvitse, mutta miksi emme hakeudu testeihin? Valistusta on tehty vuosikymmenet, joten miksi klamydia ja kuppa edelleen leviävät ympäri Suomen?

– Kun kaikki luvut nousevat, niin jotainhan meiltä puuttuu, Hiltunen-Back myöntää.

– Se, että pitää itsestään huolta, on toki hyvin tärkeää: suojaa itsensä ja siinä sivussa seksikumppanitkin taudeilta. Seksitaudit ovat kuitenkin helposti ehkäistävissä olevia tauteja. Koronapandemian aikana opimme varomaan koronatartuntoja, siitä voisi vähän oppia suojautumisesta myös seksitaudeilta. Jos ne tätä tahtia lisääntyvät jatkossakin, se on kyllä aika hurja tilanne.

Katso myös: Tiesitkö tätä klamydiasta? Voi aiheuttaa vaurion, jota ei voi korjata

Tiesitkö tätä klamydiasta? Voi aiheuttaa vaurion, jota ei voi korjata 0:25
Hoitamaton klamydia voi aiheuttaa munanjohdinvaurion, jota ei voi korjata.

Lue myös:

    Uusimmat