Ihottuma voikin olla kuppa – näin seksitaudit oireilevat: "Suurin harha on, että jää odottamaan"

Mistä tietää, milloin pitää mennä hiv-testiin? 0:40
KATSO MYÖS: Milloin pitää mennä hiv-testiin?

Kaikkia seksitauteja ei nykykeinoin voi parantaa. Esimerkiksi kondylooma ja herpes voivat tarttua myös kondomin "ohi".

Seksitauti tarttuu limakalvokontaktissa, kun esimerkiksi suu koskettaa vaginaa tai vagina penistä. Ainoastaan kondomi suojaa taudeilta, muttei koskaan sataprosenttisesti. Esimerkiksi kondylooma ja herpes voivat tarttua myös kondomin "ohi", herpes myös ilman näkyvää rakkulaa.

– Genitaaliherpeksessä osa ihmisistä erittää pieniä määriä virusta siinä vaiheessa, kun ei vielä huomaa rakkuloita. Hyvinkin vähäoireisena se voi olla tartuttava, dosentti, iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back HUS Tulehduskeskuksesta kuvaa.

Tartuntariskiä ei poista se, jos heti seksin jälkeen pissaa tai pesee itsensä.

– En luottaisi tällaisiin nikseihin, vaan menisin testiin. Kondomi on ainoa, mikä voi ehkäistä tauteja. Bakteerit ja virukset ovat niin paljon näppärämpi kuin ihminen. Ei niitä pelkällä vedellä poisteta, Hiltunen-Back muistuttaa.

"Suurin ongelma ja harha on se, että ihminen jää odottaman oireita"

Kaikkia seksitauteja ei nykykeinoin voi parantaa. Esimerkiksi genitaaliherpes on viruksen aiheuttama, ja kun tartunnan kerran saa, se on ikuinen. Tarjolla kuitenkin on oireita lievittävää lääkehoitoa. 

Myös 1980-luvulla paniikkia aiheuttanut HIV voidaan hoitaa yhdistelmälääkityksellä, joka sekä estää viruksen lisääntymisen että laskee veren viruspitoisuuden mittaamattoman matalalle tasolle.

Hoidon sijaan pulmia kuitenkin yleensä aiheuttaa se, että seksitaudit ovat täysin oireettomia. Tartuntaa voi kantaa vuosikausia tajuamatta, että tauti tekee jo tuhojaan. Kun oireita ilmaantuu, tautia on voinut levittää useissa seksikohtaamisissa.

– Suurin ongelma ja harha on se, että ihminen jää odottamaan oireita ja sitten vasta lähtee testeihin. Oireettomuus on kaikkein pelottavinta. Se, jos seksitaudin mahdollisuus ei tule mieleenkään eikä älyä lähteä testeihin, Hiltunen-Back sanoo.

Toisaalta joissain taudeissa oireet voivat olla outoja, eivätkä ne välttämättä viittaa heti seksitautiin. Esimerkiksi klamydia altistaa lapsettomuudelle.

– Kuppa voi oirehtia ihottumana vartalolla. Pitkään hoitamattomana se voi aiheuttaa keskushermosto-oireita, verisuonimuutoksia, vaikuttaa kuuloon ja näköön. Raskauden aikana kaikki seksitaudit voivat myös tarttua sikiöön ja synnytyksessä lapseen, Hiltunen-Back sanoo.

"Jos edes epäilee tartuntaa..."

Seksitaudit oirehtivat yleensä siellä, missä luulisikin – siis genitaaleissa. Alapään alueelle ilmestynyt näppy tai kutina vie ajatukset yleensä seksitauteihin, ja nopea googlaus vahvistaa ikävät epäilykset tosiksi.

– Jos edes epäilee tartuntaa tai on voinut altistua, on järkevintä käydä testeissä. Sillä pystytään iso osa taudeista sulkemaan pois, Hiltunen-Back kehottaa.

Tippuria ja klamydiaa voi testata luotettavasti aikaisintaan viiden vuorokauden kuluttua oletetusta tartunnasta. HIV-näytteen tapauksessa tulee odottaa 3–4 viikkoa ja negatiivinen tulos varmistaa vielä kolmen kuukauden kuluttua.

Omaolo-palvelusta voi saada laboratoriolähetteen seksitautitesteihin. Testejä otetaan maksutta terveysasemalla tai sukupuolitautien poliklinikalla.

Yksityisellä lääkäriasemalla testaus maksaa.

Katso myös: Onko minulla sukupuolitauti? Gynekologi listaa Suomen yleisimmät sukupuolitaudit ja niiden oireet

Onko minulla sukupuolitauti? Gynekologi listaa Suomen yleisimmät sukupuolitaudit ja niiden oireet 4:32

Lääkärikeskus Aavan gynekologi Sanna Hänninen muistuttaa, ettei sukupuolitautitesteissä käymisessä ole mitään syytä häpeään.

Osittaiset lähteet: Omaolo

Lue myös:

    Uusimmat