Onko anopin kanssa pakko tulla toimeen? Asiantuntija vastaa!

Usein ystävien tai tuttujen suusta saa kuulla, että heillä on jälleen mennyt hermot anopin kanssa. Miten rasittavan anopin kanssa voi tulla toimeen? Parisuhdeasiantuntija Elli Raipela kertoo MTV Lifestylen lukijoille vinkit haastaviin tilanteisiin.

Omaan anoppiin suhtautuminen vaihtelee ihmisten välillä hyvinkin laajasti. Osan mielestä heidän anoppinsa on maailman ihanin ihminen tai sitten valitettavasti maailman rasittavin ihminen.

Anoppisuhde näkyy vain harvoin positiivisessa valossa. Perheterapeuttina työskentelevä Elli Raipela kertoo, että ristiriidat anopin ja miniän tai vävyn välille syntyvät usein siksi, että jompikumpi on persoonaltaan ja käytökseltään joko huonot sosiaaliset taidot omaavia henkilöitä tai muutoin äkkipikaisia tai hankalia ihmisiä.

– Vaikka hankala anoppi on yleisilmaus, totuus hankaluudesta saattaa olla miniässä tai vävyssä, Raipela muistuttaa.

Sopiva hajurako kannattaa muistaa

Anopista tulee osa elämää, koska hän on puolison äiti. Tällaiset läheiset ihmissuhteet ovat haastavia siksi, että toisen sietäminen ja hyväksyminen on lähestulkoon pakollista. Anopin ja miniän tai vävyn suhde saattaa pysyä hyvänä, jos häntä näkee harvemmin. Jokainen pitkässä suhteessa viihtynyt tietää, että riitoja tai muita hankaluuksia ilmenee useammin, koska toisen näkee jatkuvasti.

Eriytyminen on äärimmäisen tärkeää

Toinen ristiriita anopin ja vävyn tai miniän välille saattaa syntyä siksi, että äitien on usein vaikeampi päästää irti aikuistuvista lapsistaan.

– Erityisesti jos äidillä itsellään ei ole erillisyyden kokemusta omassa elämässään. Tämä tarkoittaa sitä, että hän ei ole päässyt omista vanhemmistaan irti tai on siirtynyt aikoinaan kesken oman eriytymisensä parisuhteeseen. Tällöin hän saattaa pitää nuorestaan ja lopulta aikuisesta lapsestaan kiinni. Se on usein hyväntahtoista toimintaa, jolloin siitä on aikuisen lapsen vaikea kieltäytyä, Raipela kertoo.

"Aikuisen lapsen tulisi kyetä laittamaan raja omalle vanhemmalleen"

Anopin käytös saattaa ilmetä muun muassa aikuisen lapsen elämään puuttumisena. Anoppi saattaa arvostella kodin sisustusta, lasten hoitoa, vaatetusta ja kaikkea muuta mahdollista. Kukaan ei halua jatkuvasti olla arvostelun kohteena, joten ei ihme että tällainen käytös harmittaa miniää tai vävyä. Mitä puoliso voi tässä tapauksessa tehdä?

– Näissä tapauksissa aikuisen lapsen tulisi kyetä laittamaan raja omalle vanhemmalleen ja tehdä selväksi kenen kanssa hän nyt aikuisena on parisuhteessa.

– On muistettava, että anoppi on vaimon tai miehen äiti ja sillä tavoin tunnesuhde on yleensä merkittävä puolin ja toisin. On harmillista, jos joku joutuu vanhempansa kanssa ratkaisemattomaan ristiriitaan. Näin ollen suosittelen aina yritystä keskustella nätisti asioista ennen kuin ryhtyy välejä katkomaan kiukuspäissään, Raipela jatkaa.

Perheterapeutti on tavannut pariskuntia ja joskus myös jommankumman heidän vanhemmistaan selvittääkseen hankalan anoppisuhteen. Raipela kertoo, että monet vanhemmat eivät usein ymmärrä eriytymisprosessin merkitystä.

– Siksi he ovat usein hämillään. He ihmettelevät, että miksi he eivät saa antaa kaikkea hyvää aikuiselle lapselleen ja tämän perheelle.

Lohdullista on, että anoppisuhde yleensä parantuu, kun hän ymmärtää eriytymisprosessin merkityksen. 

Lue myös:

    Uusimmat