"On todella tärkeää, että seksissä edetään varovasti" – seksuaalisen väkivallan taakka kannetaan helposti uuteen suhteeseen

Lempeät otteet ja ymmärtäväinen asenne ovat avainasemassa, jos oma kumppani on kokenut menneisyydessään seksuaalista väkivaltaa.

Seksuaalinen väkivalta koettelee raastavalla tavalla käsitystä omasta kehosta sekä läheisyydestä.

Sen jäljet voivat näkyä vielä pitkäänkin – myös myöhemmin omassa parisuhteessa.

– Olennaista on, ettei se jätä jälkiä pelkästään seksuaalisuuteen, vaikka esimerkiksi parisuhteen näkökulmasta jäljet näyttäytyvät paljon seksuaalisuuden puolella, psykoterapeutti Maaret Kallio kuvailee.

Mitä tulee ottaa huomioon intiimissä elämässä, jos oma kumppani on kokenut menneisyydessään seksuaalista väkivaltaa?

– Ehdottomasti se, että edetään hänen tahtiinsa. On todella tärkeää, että seksissä edetään varovasti tai hiljalleen, jolloin pystytään rakentamaan turvallisuuden tunnetta, Kallio sanoo.

– On tärkeää – etenkin jos nämä rajat ovat rikkoontuneet – että tulee tuntemus siitä, että saan itse vaikuttaa siihen, missä tahdissa seksuaalinen läheisyys etenee. Paras olisi, jos pystyisi kumppanin kanssa keskustelemaan, että tähän olen valmis – ja tähän en.  Voitaisiin puhua avoimesti siitä, että kokeillaanko esimerkiksi yhdyntää, tai että lopetetaan jos tuntuu siltä, että ei pystykään tai jos menee lukkoon.

Tämä vaatii paljon hyvää vuorovaikutusta sekä tilanneälyä myös kumppanilta. Tärkeää on myös, ettei missään nimessä jäädä arvailemaan ”meneeköhän toinen lukkoon”.

– Vastoin omaa tahtoa ei saa tehdä mitään. Erityisen tärkeää se on silloin, jos on joskus joutunut kokemaan jotain vasten omaa tahtoa, Kallio muistuttaa.

– Väkivallan uhri saattaa kuitenkin ajatella, että nyt kun minulla on tämä hyvä kumppani tässä, eikä hän halua minulle mitään pahaa, että nyt minun täytyy tehdä näitä asioita. Eli toisin sanoen hän itse tekee vastoin omaa tahtoaan.

Kallio muistuttaa, ettei itseään saa pakottaa mihinkään, ei edes etenemään nopeammin.

–  On todella tärkeää, että enemminkin uskaltaa sanoa, etten ole valmis tai että nyt minulla heräsikin vanhoja muistoja, auta minua palaamaan tähän hetkeen. Kumpikaan ei ole ajatustenlukija, ja siksi pitää puhua, mitä omassa mielessä tapahtuu.

Lisätietoa ja tukea: Oon siellä jossain mun – Seksuaalisesta väkivallasta toipuminen  

Lue myös:

    Uusimmat