Seksuaalisesta väkivallasta toipuminen: Kumppani voi olla pelastava enkeli – muttei terapeutti

Seksuaalisesta väkivallasta selviytyminen on monivaiheinen tie. Toipuminen on kuitenkin mahdollista. Ympäristön sekä läheisten tuki erityisen tärkeää seksuaalisesta väkivallasta toipuvalle.

On erityisen tärkeää, että seksuaalisen väkivallan uhri tulee kuulluksi ja nähdyksi. Omaa intiimiyttä rikkoneen kokemuksen käsitteleminen on merkittävä askel toipumisen kannalta ja sen käynnistämiseksi.

Asiasta puhuminen on uhrille äärimmäisen kova paikka, ja onkin tärkeää, että kuuntelijana toimii luotettava ja kärsivällinen läheinen tai ammattiauttaja.

Klisee siitä, että aika parantaa haavat, pitää myös paikkansa. Toipuminen vaatii aikaa, kärsivällisyyttä ja malttia.

– Näin isoissa ja vaikeissa asioissa, kuten seksuaalisen väkivallan kokemuksissa, mitään pikaparantumisia ei ole olemassakaan, psykoterapeutti Maaret Kallio kuvailee.

– Toipumista kyllä tapahtuu koko ajan ja ihminen voi päästä eteenpäin, mutta sellaista, että olisi yksioikoisesti puolen vuoden päästä kunnossa – sitä ei tapahdu. Toipumismatka on sellaista kaksi askelta eteenpäin ja yksi taaksepäin -tyyppistä askellusta.

Tuen merkitys on äärimmäisen tärkeä osa toipumisprosessia. Parisuhteen näkökulmasta se, että saa kumppaniltaan tukea, lämpöä ja läheisyyttä, toimii eheyttävänä tekijänä.

Kumppani voikin tuntua pelastavalta enkeliltä.

– Mutta kumppani ei kuitenkaan ole terapeutti, ei lääkäri tai hoitaja. Vaikka ajoittain onkin hetkiä, joissa voi auttaa kumppania tai olla hänen tukenaan, suhteesta ei saisi tulla hoitaja- ja potilassuhde, Kallio muistuttaa.

– Parisuhteessa on tärkeää, että molemmat saavat olla kumppaneita. Jos seksuaalisen väkivallan kokemus ottaa niin paljon valtaansa, on tärkeää hakea ammattiapua.

Seksuaaliset väkivallan kokemukset ja traumat ovat kuitenkin tavalla tai toisella aina läsnä.

– Esimerkiksi etenkin naisilla raskauden toivominen tai lasten saaminen voi herättää vanhoja muistoja. Vaikka olisikin hoitanut ja käsitellyt asiaa, syystä tai toisesta  vanhat, kipeät kokemukset voivat uudessa elämäntilanteessa nostaa taas päätään ja vaatia vielä työstämistä, Kallio kertoo.

– Toipuminen ei ole suora viiva, vaan siinä mennään eteen- ja taaksepäin, mutkikkaasti. Toivoa etenemisestä on silti aina.

Lisätietoa ja tukea: Oon siellä jossain mun – Seksuaalisesta väkivallasta toipuminen  

Lue myös:

    Uusimmat