"On muutoksia, mutta niistä ei voi kertoa" – suomalaiskauppojen turvajärjestelyt pääosin kunnossa

Münchenissä, Saksassa, perjantaina tapahtunut ostoskeskusammuskelu ei juurikaan vaikuta suomalaisten kauppakeskusten turvajärjestelyihin. Kauppakeskuksista kuitenkin kerrotaan, että vastaavien tapausten yhteydessä keskustellaan aina turvallisuuteen liittyvistä kysymyksistä.

Münchenin kauppakeskuksessa ja sen lähellä perjantaina ampunut mies tappoi yhdeksän ihmistä ja itsensä. Ammuskelussa ja sitä seuranneessa paniikissa loukkaantui yhteensä yli 20 ihmistä. 

Ostoskeskusjohtaja Olli Lehtoaro kertoo, että ammuskelu ei ole vaikuttanut Vantaalla sijaitsevan kauppakeskus Jumbon turvajärjestelyihin.

– Se ei ole aiheuttanut mitään muutoksia kun on selvinnyt, että on kyse yksittäisestä tragediasta. Toki tällaisten jälkeen käymme meidän turvahenkilöstön kanssa asioita läpi ja mietimme, ovatko kaikki turvajärjestelyt ajan tasalla.

– Nyt on todettu, että nämä asiat ovat meillä kunnossa.

Myös Helsingin keskustassa sijaitsevasta kauppakeskus Kampista kerrotaan, että turvajärjestelyt eivät kiristy Saksan ammuskelun myötä.

– Viime viikonloppuinen tapahtuma ei ole poikinut mitään erityisiä toimenpiteitä. Normaalia varautumista, seurantaa ja tilanteisiin puuttumista on jatkettu hyvässä yhteistyössä viranomaisten kanssa, sanoo kiinteistövarainhoitoyhtiö Cornerstonen hallinnoimien kauppakeskuksien johtamisesta ja kehittämisestä vastaava johtaja Esa Mattila.

Kriisiviestinnän kehittäminen olennainen osa varautumista

Espoolaisen kauppakeskus Sellon toimitusjohtaja Matti Karlsson puolestaan toteaa, että Saksan ammuskelu on vaikuttanut kauppakeskuksen turvajärjestelyihin. Hän ei kuitenkaan kerro, millaisista muutoksista on kyse.  

– On tullut muutoksia, mutta niistä ei voida kertoa, hän toteaa.

Kauppakeskus Sellossa tapahtui joulukuussa 2009 ampumavälikohtaus, jossa kuoli neljä kauppakeskuksessa sijaitsevan liikkeen työntekijää. Karlssonin mukaan tapaus laittoi ostoskeskuksen turvallisuussuunnitelmat ja riskikartoitukset täysin uusiksi.

– Niitä päivitetään jatkuvasti tänäkin päivänä. Tapahtuma muutti niitä aika paljon.

– Kriisiviestintä ja sen kehittäminen on olennainen osa varautumista. Siihen on nyt tietysti satsattu.

Metallinpaljastimia ei suomalaisiin ostoskeskuksiin 

Joissain keskusteluissa on väläytelty mahdollisuutta esimerkiksi metallinpaljastimien ottamisesta käyttöön kauppakeskusten ja muiden julkisten tilojen sisäänkäynneillä ammuskelujen ehkäisemiseksi.

Kauppakeskuksista kuitenkin todetaan, että järjestely on käytännössä mahdoton toteuttaa. Viranomaisyhteistyö ja aktiivinen uhkiin puuttuminen toimii riskien ehkäisyssä parhaiten.

– Kyllähän sen tietysti ymmärtää, että tällaisia ajatuksia tulee. Se on täysin inhimillistä ja ymmärrettävää, enkä sellaisia ajatuksia väheksy. Näen sen kuitenkin hankalana asiana toteuttaa.

– Meilläkin on tutkimuksia käytettävissä ja olemme nähneet tuloksia, joiden mukaan tällaisen valvonnan lisääminen lisää turvattomuuden tunnetta suuressa osassa tapauksia, kertoo Esa Mattila Kamppia hallinnoivalta Cornerstonelta.

– Lisäksi kauppakeskuksissa on valtavat asiakasmäärät, meilläkin 100 000 kävijää päivässä. Vielä en ole nähnyt teknistä ratkaisua, joka soveltuisi kauppakeskuksiin, hän jatkaa.

Jumbon ostoskeskusjohtaja Lehtoaro ei pidä Saksan ammuskelun kaltaista tilannetta suurena turvallisuusuhkana Suomessa.

– Toki tilannetta harkitaan jos tällaisia alkaa tapahtua useammin. Silloin myös turvallisuustasoa tulee nostaa. Teemme yhteistyötä viranomaisten kanssa jos tällaisia uhkia alkaa esiintymään enemmän.

Lue myös:

    Uusimmat