Omalaatuinen monimiljonääri Anders Wiklöf johtaa yrityksiään ilman tietokoneita ja sähköposteja – Ahvenanmaan rikkaimman miehen mielestä myös kokoukset ovat "ajanhukkaa"

Ahvenanmaan miljonääri - Anders Wiklöf 2:43
Ahvenamaalaisesta liikemiehestä Anders Wiklöfistä julkaistiin kirja – parinkymmenen yrityksen konsernia johtava Wiklöf on menestynyt kehittämällä hyvin maanläheisen ja yksinkertaisen johtamistyylin.

Anders Wiklöf, 73, on yrityspomo ja hyväntekijä, joka on rakentanut valtavan omaisuutensa yksinkertaisella johtamistyylillä, johon eivät kuulu tietokoneet tai neuvotteluhuoneissa kokoustamiset.

Wiklöf aloitti yrittäjäelämänsä vain 23-vuotiaana, kun hän perusti autokaupan Maarianhaminaan. Sittemmin mies on ollut mukana muun muassa tukku- ja taxfree-kauppa-, kiinteistö-, hotelli- ja ravintolabisneksessä.

Nykyisin Ahvenamaan rikkain mies koreilee Ålandsbankenin suuromistajana ja johtaa pariakymmentä yritystä. Muun muassa Maarianhaminan upein hotelli Archipelag sekä kongressikeskus Alandia ovat osa Wiklöf-konsernia. 

Vaikka miljonääri ei itse niin tenniksen peluusta perustakaan, hän omistaa tennisareenan, jonka pelikentillä on nähty muun muassa kuuluisa tennispelaaja Björn Borg.

Hän on sijoittanut rahojaan urheilun saralla muihinkin pallopeleihin sponsoroimalla sponsoroi IFK Mariehamnin jalkapallojoukkuetta. Ilmankos kaupungin jalkapallostadion on nimetty hänen mukaansa Wiklöf Holding Arenaksi. 

Yritysjohtamista ilman hienoja laitteita

Anders Wiklöf on perustanut Östersjöfonden-säätiön, joka on jakanut apurahoja Itämeren suojelemiseksi yli miljoona euroa.

Lisäksi hän järjestää maarianhaminalaisille ilmaiskonsertteja, joissa esiintyy suosittuja yhtyeitä, kuten Il Divo. 

Vuonna 2018 Wiklöfillä työskenteli yli 600 ihmistä ja konsernin liikevaihto oli 350 miljoona euroa.

Ja tätä kaikkea yrityspomo pyörittää käyttämättä sähköposteja – sosiaalista mediaa, saati muita hienoja nykyaikaisia viestintäkanavia tai -laitteita, kuten tietokonetta. Kokouksissa istuminenkin on hänestä turhaa. 

– Meillä ei koskaan ole ollut ainuttakaan strategiaseminaaria, ei yhtään kehityskeskustelua. Meillä ei ole ainuttakaan piirtoheitintä, enkä ole koskaan nähnyt ainuttakaan PowerPoint-esitystä. Kokoukset ovat enimmäkseen ajanhukkaa, Wiklöf avartaa tapaansa hoitaa bisneksiään.

Video: Katso, kun Anders Wiklöf esittelee miljoonien eurojen arvoista taidekokoelmaansa, jonka on kerrottu olevan yksi Pohjolan hienoimmista.

Lue myös:

    Uusimmat