Omakotiasujien asumismenoissa lähes tonnin erot – "Kuntalaiset hyvin eriarvoisessa asemassa eri puolilla Suomea"

Omakotitalossa asuvien asumismenot vaihtelevat suuresti eri puolilla Suomea 2:25

Omakotitalossa asuvien perheiden kuntakohtaisesti päätettävät asumismenot vaihtelevat suuresti eri puolilla Suomea. Omakotiliiton teettämässä selvityksessä maksujen vaihteluväli oli kuntien välillä noin tuhat euroa vuodessa.

Tutkimuksessa vertailtiin kiinteistöveron, lämmityssähkön, käyttösähkön, vesimaksujen ja jätemaksujen muodostamia kulueriä eri puolilta Suomea. Vertailukohteena oli 30 vuotta vanha, 120 neliömetrin sähkölämmitteinen talo.

Tutkimukseen kerättiin tänä vuonna tiedot 52 kunnasta, jotka edustavat 71 prosenttia Suomen asukasluvusta.

Kalleinta näistä kunnista asuminen oli Raisiossa. Siellä kuntakohtaisesti päätettävien menojen vuosikustannus oli lähes 4300 euroa. Halvin kokonaissumma oli Seinäjoella, noin 3300 euroa.

– Vaihteluväli on kyllä todella suuri. Se asettaa kuntalaisia hyvin eriarvoiseen asemaan, Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen sanoo.

Sähköstä suurin ero

Eniten kustannuksia esimerkkitalon kaltaisella omakotitaloasujalla kuluu lämmitykseen. Kun mukaan lasketaan niin energian, siirtomaksujen ja verojen osuus, niin kalleimmillaan Siilinjärvellä esimerkkitalon lämmitys maksaa lähes 2200 euroa. Halvimmillaan Turussa vastaavanlaisen talon lämmityskustannus on vain hieman yli 1500 euroa. Eroa vuosikustannuksessa on lähemmäs 700 euroa.

Suhteellisesti suurimmat erot tulevat kuitenkin siirtomaksuista. Kajaanissa sähkön siirto omakotitaloon maksaa 860 euroa, kun Jyväskylässä saman energian siirrosta selviää 460 eurolla.

Omakotiliitossa kustannusten noususuunnasta ollaan huolissaan. Liiton mukaan huolena on nyt, että kunnalliset maksut kuten kiinteistövero sekä vesi- ja jätemaksut paikkaavat jatkossa kuntien kassaa. Sote-tehtävien siirtymisen myötä kunnilta maakunnille tulee muiden asumiseen liittyvien kustannusten rooli jatkossa korostumaan. Kuntien toivotaankin jatkossa keskittyvän entistä tehokkaammin energia- ja kuntayhtiöidensä toimintaan.

– Kuntatasolla tehtäviin päätöksiin niin kunnissa, kuntayhtymissä ja energiayhtiöissä tarvitaan ehdottomasti avoimuutta ja läpinäkyvyyttä ja toimintaan tehokkuutta. Pitää tarkastella, voidaanko jollekin kustannukselle lähteä tekemään jotain. Asuminen on kuitenkin perustarve ja sen pitäisi olla kohtuuhintaista kaikkialla Suomessa, Omakotiliiton Kaija Savolainen vaatii. 

Katso lisää videolta sivun yläosasta!

Lue myös:

    Uusimmat