Omaisten suru: Hanna säästi vuoden saadakseen muistolaatan isovanhemmilleen, mutta se ei käy seurakunnalle – "Sitten kun meistä aika jättää, he unohtuvat ajan virtaan"

Hanna halusi hautausmaalle muistolaatan isovanhemmilleen – seurakunta kielsi 0:24

Kun turkulaisen Hanna Hongiston isovanhemmat kuolivat, perheellä ei ollut varaa ostaa heille hautapaikkaa, -kiveä tai muistolaattaa. Hongisto ei lannistunut, vaan säästi vuoden varoja muistolaattaa varten. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä ei kuitenkaan anna hänen asettaa laattaa hautausmaille.

Hanna Hongiston isoisä kuoli vuonna 2011 ja isoäiti joulukuussa 2018. Isovanhemmat olivat pienituloisia, joten heidän kuolinpesästään ei löytynyt varoja hautauksen järjestämiseen. Myös Hongiston vanhemmat olivat pienituloisia. Hongisto itse on opiskelija.

– Mitään konkreettista emme saaneet, joten menimme sillä mitä niin sanotusti halvimmalla sai, Hongisto kertoo.

Nimettömyys on jäänyt vaivaamaan

Hongiston isovanhempien tuhkat siroteltiin Turun hautausmaan muistolehtoon. Muistolehdossa on niin sanottu anonyymi muistomerkki, johon ei saa kiinnittää nimilaattoja, vaan sen äärelle voi tuoda esimerkiksi leikkokukkia vainajien muistamiseksi.

Hongisto kertoo, että perhe on käynyt paikalla merkkipäivinä muistelemassa isovanhempia, mutta nimettömyys on jäänyt vaivaamaan.

– Iskää ja itseäni on surettanut, kun ei isovanhemmista ole nimeä jäljellä missään. Että sitten kun meistä aika jättää, he unohtuvat ajan virtaan, Hongisto sanoo.

Vastaanotto oli tyly

Hongisto päätti alkaa säästää rahaa muistolaattaa varten. Reilu vuosi isoäidin kuoleman jälkeen rahat olivat koossa, ja Hongisto ajatteli saavansa muistolaatan jollekin Turun alueen hautausmaille.

Hongisto tiesi, ettei muistolaattaa saisi Turun päähautausmaalle, sillä sen muistolehto on tarkoitettu anonyymiksi. Hän elätteli kuitenkin toiveita, että muistolaatan saisi jonkin muun hautausmaan muistolehtoon. Tärkeintä ei ollut paikka, vaan se, että olisi nimilaatta, jonka luokse mennä.

Hongisto otti yhteyttä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymään muistolaatan asentamista varten. Vastaanotto oli tyly.

– Sieltä todettiin, ettei sitä ole mitenkään mahdollista saada, Hongisto kertoo.

"Asia ei ilmeisesti tullut esille"

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän työnjohtaja Jorma Reiman vahvistaa asian MTV Uutisille. Muistolaattaa ei ole enää mahdollista saada Hongiston isovanhemmille.

– Pääperiaatteena on, että muistolaatta laitetaan sinne minne vainajat on haudattu, mikäli nimimahdollisuus on.

Käytäntöä ei ole sidottu vainajan kotipaikkaan, vaan hautauspaikkaan. Jos Hanna Hongiston isovanhemmat olisi ripoteltu esimerkiksi Katariinan hautausmaalle, muistolaatan saisi sinne. Nyt kun heidät on ripoteltu Turun hautausmaalle, muistolaatan asennus ei onnistu.

– Tässä tapauksessa asia ei ole ilmeisesti tullut esille siinä kohtaa, kun he ovat päättäneet näistä asioista, sanoo Jorma Reiman.

Reiman sanoo, että järjestelystä yritetään kertoa vainajien omaisille aina kun mahdollista.

– On tietysti totta, etteivät asiat aina ehkä mene perille siinä tilanteessa, vaikka hyvä yritys olisikin.

Surutyö on vaikeutunut

Hanna Hongisto kokee, että hänen surutyönsä on vaikeutunut muistolaatan puuttumisen vuoksi. Hän vertaa tilannetta Hongiston äidin isän kuolemaan. Hän oli jättänyt rahaa sukanvarteen hautauskuluja varten.

– Kyllä se on kuin yö ja päivä. Huomaan, kuinka se vaikuttaa iskään, kun äidillä on konkreettinen paikka jonne hänen isänsä voi mennä, Hongisto kertoo.

Hongisto toivoo saavansa isovanhempiensa nimilaatan keinolla millä tahansa.

– Teen ehdottomasti mitä vaan, että saan isälle sen paikan järjestettyä. Vaikka olisi kuinka pieni laatta, niin kunhan se nimi olisi, Hongisto sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat