Olympiavoittaja joutuu pysähtelemään kesken kisojen – avautuu karmeasta vaivasta: "Se on ongelma"

Yhdistetyn olympiavoittaja Espen Björnstad avautuu ikävästä ongelmastaan NRK:lle.

Bjrönstad kärsii vatsahappovaivoista. NRK:n mukaan urheilijalla on toiminnallinen taipumus oksentaa kesken kilpailun ratkaisuhetkien.

28-vuotias norjalainen kertoo oksentaneensa esimerkiksi alkukaudella kesken kisan. 

– Viimeisen pitkän ylämäen huipulla, jossa ponnistan itseni äärirajoille, se tulee usein ylös. On selvää, ettei ajoitus ole otollinen, hän kertoo. 

– Olen oksentanut jopa ihmisten ja itseni päälle, hän jatkaa. 

Sen lisäksi, että oksennusongelma on tuottanut kiusallisia hetkiä kilpailijoiden kanssa, on se vaikuttanut luonnollisesti myös Björnstadin urheilusuorituksiin. 

– Olen joutunut pysähtymään kesken hiihdon oksentamaan ja jatkanut vasta sen jälkeen. Se on ongelma. Olen hävinnyt sijoituksia ja aikaa, kun niin on käynyt. 

Hän käyttää vaivan minimoimiseksi lääkitystä, joka hillitsee vatsahappojen tuotantoa kilpailun aikana.

– Pillerit vähentävät happoja vatsassa. En oksenna hiihtäessäni, urheilija kertoo. 

Björnstad kertoo kokeilleensa viime syksynä elää ilman lääkettä, mutta oireet palasivat nopeasti. Ratkaisu on nyt se, että hän ottaa esomepratsol-nimistä ainetta vain ennen kilpailuja. 

Myös Norjan maajoukkuelääkäri Anders Heen taustoitti Björnstadin ongelmaa NRK:lle. Lääkäri uskoo, että oksentaminen liittyy ponnistamiseen.

– Hänellä on diagnosoitu pieni palleatyrä. Tämä helpottaa mahahapon siirtymistä ruokatorveen, kun hän harjoittelee tai ponnistaa erityisen lujaa, Heen kertoo.

Espen Björnstad on yhdistetyn olympiavoittaja Pekingin joukkuekisasta vuodelta 2022. Hänellä joukkuekisasta myös kaksi MM-kultaa.

Kuluvan kauden yhdistetyn maailmancupissa hän on sijalla 19. 

 

Lue myös:

    Uusimmat