Olympiavoittaja David Wilkie on kuollut

Skotlantilainen uinnin olympiavoittaja David Wilkie on kuollut 70-vuotiaana.

Wilkien perhe kertoi tiedotteessa entisen uimarin menehtyneen viime keskiviikkoaamuna rauhallisesti perheensä ympäröimänä. Wilkie oli kärsinyt syövästä.

Wilkie voitti 200 metrin rintauinnissa olympiakullan Montrealissa vuonna 1976 oltuaan matkalla voittamaton neljän vuoden ajan. Hän saavutti urallaan olympialaisista myös kaksi hopeaa, yhden samoista Montrealin kisoista 100 metrin rintauinnista ja yhden neljä vuotta aikaisemmin Münchenissä 200 metrin rintauinnista.

Maailmanmestaruuksia Wilkie voitti kolme ja Euroopan mestaruuksia kaksi.

Yksi Ison-Britannian suurimmista

Englantilainen takavuosikymmenien huippu-uimari Duncan Goodhew, 67, sanoi BBC:lle, että Wilkie oli hänen mielestään yksi Ison-Britannian historian suurimmista uimareista, ellei kaikkein suurin. Rintauintihuippu Wilkie oli 1976 ensimmäinen brittimies, joka ui olympiakultaa 68 vuoteen.

Moskovan vuoden 1980 olympialaisissa 100 metrin rintauintikullan voittanut Goodhew luonnehti Wilkietä täydelliseksi kilpailijaksi, joka oli kova lopussa ja henkisesti erittäin vahva.

Wilkie lopetti uintiuransa vain 22-vuotiaana, kuukausi Montrealin vuoden 1976 olympialaisten jälkeen. Goodhew arvioi, että jos Wilkie olisi jatkanut kilpailemista, mies olisi epäilemättä kauhonut paljon enemmän mitaleja.

– Emme olleet nähneet yhtä lahjakasta rintauimaria kuin hän ennen kuin Adam Peaty ilmestyi kehiin. Epäilen, että näin ei olisi luultavasti tapahtunut, ellei David olisi ollut edelläkävijä, Goodhew kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat