Olympiakomitean tuore puheenjohtaja Jan Vapaavuori haluaa pitää yhteyden auki ruohonjuuritasoon: "Täytyy tietää, mitä kentällä oikeasti tapahtuu"

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori vastaa Kristiina Mäkelän kritiikkiin siitä, että jopa huipulla valmennetaan harrastuspohjalta 1:28
Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori vastaa kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelän kritiikkiin siitä, että jopa huipulla valmennetaan harrastuspohjalta.

Suomen Olympiakomitean uusi puheenjohtaja Jan Vapaavuori sanoo, että valmentajien ja urheilijoiden arjen tunteminen on välttämätöntä urheilujohtajalle. Olympiakomitean puheenjohtaja on yksi Suomen merkittävimmistä urheilupesteistä.

Jan Vapaavuori valittiin lauantaina Suomen Olympiakomitean uudeksi puheenjohtajaksi seuraavalle nelivuotiskaudelle, vuosiksi 2021-24. Valta vaihtui käytännössä jo viime viikonloppuna. Vapaavuori jatkaa myös toimessaan Helsingin pormestarina ensi kevääseen saakka.

Urheilun kentältä on tullut toiveita, että olympiakomitean puheenjohtaja olisi tiiviimmin mukana ruohonjuuritasolla. Toisaalta osa toivoo, että puheenjohtajan tärkein työ on ajaa urheilun asiaa kabineteissa. Vapaavuori sanoi Viiden jälkeen -ohjelmalle, että puheenjohtajan on mahdoton kiertää kentällä jatkuvasti.

 – Liikunnan ja urheilun kenttä on laaja. Pelkästään lajiliittoja on 88, eli on täysin mahdotonta ajatella, että puheenjohtaja voisi laaja-alaisesti kiertää kenttää koko ajan. Samaan aikaan on selvää, että kabineteissa tai ylätasolla ei pystytä tekemään oikeita asioita, ellei ole tuntuma siitä, mitä kentällä oikeasti tapahtuu. Pitää olla säännöllistä, aitoa ja oikeaa kontaktia ruohonjuuritason toimintaan. Näin voi muodostaan isoa kuvaa siitä, mitä maailmassa tapahtuu, ja mitä urheilijat ja valmentajat pohtivat.

Vapaavuori sanoi haluavansa olla uudessa tehtävässään innostava ja näkyvä.

Nooralotta Neziri peräänkuuluttaa enemmän tukea nuorille urheilijoille

Viiden jälkeen -ohjelmassa kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä esitti toiveen siitä, että olympiakomitean uusi puheenjohtaja lisäisi osaltaan valmentajien arvostusta.

Katso yllä olevalta videolta, mitä Jan Vapaavuori vastaa Kristiina Mäkelän kritiikkiin siitä, että osa valmentajista tekee töitä lähinnä kulukorvauksia vastaan.

Pika-aituri Nooralotta Neziri puolestaan esitti idean eräänlaisesta hiljaisen tiedon pankista, jossa vanhemmat urheilijat voisivat neuvoa nuorempia.

– Itselläni tai välttämättä muillakaan urheilijoilla ei ole ollut mentoria. Olisi hyvä rakentaa systeemi, jossa vanhempien urheilijoiden tietotaito tulisi paremmin nuorten käyttöön. Ettei meidän kaikkien täytyisi käydä samoja asioita läpi, Neziri sanoi.

Vapaavuori lupasi ottaa ehdotuksesta kopin.

– Tietoa on tärkeää siirtää sukupolvelta toiselle. Olen vakuuttunut, että sitä tapahtuu tälläkin hetkellä, mutta parantamisen varaa varmasti olisi. Mielellämme otamme tästä olympiakomiteassa kopin, Vapaavuori sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat