Olutnäpistys muuttui ryöstöksi varkaan uhkailtua tartuntataudilla: "Haluaako joku hepatiitin?"

Raaseporissa toukokuussa 2018 kauppaan mennyt olutvaras sai lopulta tuomion ryöstöstä uhkailtuaan henkilökuntaa hepatiitilla.

Vuonna 1998 syntynyt mies oli mennyt kauppaan ja ottanut mukaansa yhteensä neljä olutta sekä kolmioleivän. Mies otettiin kuitenkin kiinni kassalinjojen jälkeen. Rimpuilun päätteeksi mies saatiin painettua maahan ja vietyä takahuoneeseen.

Mies oli kiinniottotilanteessa uhannut henkilökuntaa taudin tartuttamisella kysyen heiltä ”haluaako joku hepatiitin”. Uhkausta hän voimisti myöhemmin kaivaen taskustaan injektioneulalta näyttäneen esineen. Henkilökunta päätti päästää miehen pakoon saaliineen välttääkseen väkivallan.

Kertoi oikeudessa esitelleensä nuuskatykkiä

Mies sanoi oikeudessa esitelleensä henkilökunnalle niin sanottua nuuskatykkiä, ei ruiskua. Oikeus piti tätä mahdollisena, sillä nopeasti vilkaistuna nuuskatykkiä voi erehtyä pitämään ruiskuna.

Asialla ei kuitenkaan ollut rikosnimikkeen osalta suurta merkitystä, koska uhri oli kuvitellut voivansa joutua välittömän väkivallan kohteeksi. Mies tuomittiin ryöstöstä.

– Menettelyllään [mies] on kuitenkin saanut asianomistajat siihen käsitykseen, että hän voi tartuttaa heihin vakavan sairauden elleivät he päästä häntä lähtemään, tuomiossa kerrotaan.

Mies ei jättänyt rikollista elämäntapaansa taakseen, sillä vuonna 2020 hän jäi kiinni Helsingissä yritettyään viedä kaupasta ainakin 12 tölkkiä mietoja alkoholijuomia. Kiinniotettaessa mies oli uhannut käyttää kaasusumutinta. Tässä tapauksessa hänet tuomittiin näpistyksestä ja laittomasta uhkauksesta.

Rikokset 19- ja 21-vuotiaina tehnyt mies tuomittiin ryöstöstä, näpistyksestä ja laittomasta uhkauksesta 5 kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi hänet tuomittiin maksamaan 300 euron korvaukset yhdelle uhkailun kohteeksi joutuneelle.

Lue myös:

    Uusimmat