C-hepatiittia sairastanut näpistelijä sylki naispoliisia naamaan – sai maksettavakseen tuhannen euron korvaukset

Vuonna 1992 syntyneelle miehelle tuli maksettavaksi 1000 euron korvaukset tämän syljettyä naispoliisia kasvoihin, vaikka tiesi sairastavansa C-hepatiittia.

Välikohtaus sattui Espoon Vallikalliossa vuoden 2016 elokuussa, kun mies näpisti kolme kuuden tölkin lonkeropakkausta paikallisesta Siwasta. Poliisit saapuivat paikalle, ja olivat sulkemassa miestä poliisiauton takatilaan, kun tämä harasi vastaan ja sylki vanhempaa konstaapelia kasvoille. Mies piti taltuttaa pippurisumutteella.

Seuraavan vuonna mies jäi poistamiseen kiinni rötöksistä, kun maaliskuussa hän vei neljä lonkeropakkausta laukkuunsa piilotettuna. Lisäksi maaliskuussa hän söi Raxin pizzabuffetissa pizzapalan vailla aikomusta maksaa aterioinnistaan. Näpistely jatkui vielä maaliskuussa miehen näpistettyä Sellon Primasta deodorantin.

Mies sairasti C-hepatiittia

Mies sairasti C-hepatiittia, ja oli oikeuden näkemyksen mukaan tietoinen tästä. Hän myös ymmärsi, että tauti voisi tarttua toiseen henkilöön.

– [Poliisi] on kertonut kokeneensa [miehen] sylkäisyn loukkaavana. [Poliisin] mukaan pelko C-hepatiitin tarttumisesta oli rajoittanut monella tavalla hänen normaalia elämäänsä. Hänelle on aiheutunut stressiä toistuneista verikokeista ja niiden tulosten odottamisesta. [Poliisilla] ei ole ilmennyt tartuntaa, oikeuden papereista selviää.

Mies tuomittiin neljästä näpistyksestä, haitanteosta virkamiehelle sekä kunnianloukkauksesta 40 päiväsakkoon, joka miehen tuloissa tarkoittaa 240 euron sakkoja. Lisäksi tämä määrättiin korvaamaan poliisille henkisestä kärsimyksestä 1000 euroa.

Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström kertoo MTV Uutisille, että C-hepatiitin tarttuminen vaatii verikontaktin, ja tarttuu yleensä ihon lävistyksessä, kuten likaisin välineinen tehdyssä tatuoinnissa tai suonensisäisessä huumeiden käytössä. Lisäksi jonkin verran tartuntoja tulee seksikontaktista. Kasvoille sylkäisemisessä ei lähtökohtaisesti pitäisi olla tartuntariskiä.

Juttua päivitetty 7. maaliskuuta kello 16.23: Haastateltu Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtajaa, joka kertoo, että C-hepatiitti ei lähtökohtaisesti tartu syljen mukana.

Lue myös:

    Uusimmat