Olut ja kahvi kasvattavat tutkitusti luovuutta – mutta kumpi voittaa?

Viini on viisasten juoma, mutta kumpi tekee ihmisen luovemmaksi: olut vai kahvi?

Monen mielestä parhaat ideat syntyvät muutaman oluen nauttimisen jälkeen. Toisaalta nämä nousuhumalassa keksityt kuningasideat toteutuvat käytännössä vain harvoin – ellei apuna sitten ole aivoja virkistävää kahvia. Mutta kumpi juomista sitten todellisuudessa on parempi vaihtoehto luovan ajattelun kannalta? Kahvin ja oluen luovuutta parantavat hyödyt voidaan selittää tieteellisesti.

Tutkijoiden mukaan viisi sekuntia ennen niin sanottua heureka-hetkeä aivoissa tapahtuu selkeä muutos: alfa-aaltojen määrä lisääntyy huomattavasti ja aktivoi aivojen ylempää temporaalipoimua. Nämä alfa-aallot on yhdistetty rentoutumiseen, mikä selittää sen, miksi monet ihmiset saavat hyviä ideoita esimerkiksi kävellessä tai suihkussa. Myös alkoholi rentouttaa oloa, joten alfa-aaltoja syntyy samalla tavalla ja luovat ajatukset heräävät.

Oluen vaikutus aivoihin

Ihmisen aivokuori kontrolloi tietoista ajattelua, vuorovaikutusta sekä kielellisiä kykyjä. Kun alkoholi saavuttaa aivokuoren, tunnet olosi vähemmän keskittyneeksi. Samalla alkoholi kuitenkin vapauttaa aivot häiriötekijöiltä, jotka yleensä vellovat mielessä. Kun veren alkoholipitoisuus siten saavuttaa 0.07 promillea, sinusta tulee tutkitusti luovempi.

Hyvät puolet: Olut saa sinut vähemmän huolestuneeksi ympäröivästä maailmasta ja saatat mahdollisesti keksiä hyviä ideoita

Huonot puolet: Useamman oluen nauttiminen aiheuttaa keskittymiskyvyn menettämistä ja huonontaa muistia

Milloin kannattaa juoda? Olut on hyvä vaihtoehto, jos haluat keksiä alustavan idean.

Kahvin vaikutus aivoihin

Adenosiini säätelee aivoissa uni-valverytmiä. Kun adenosiini sitoo itsensä adenosiini-reseptoriin, tunnet olosi uneliaaksi. Kun kuvioihin ilmestyy sitten yhtäkkiä kahvi, adenosiini-reseptori sitookin itsensä kofeiiniin. Viisi minuuttia myöhemmin tunnet olosi virkeämmäksi!

Hyvät puolet: Kahvi vaikuttaa nopeasti, jopa viidessä minuutissa ja sen ansiosta pystyt keskittymään paremmin ja tunnet olosi energisemmäksi.

Huonot puolet: Jo pienen kahvimäärän juominen johtaa toleranssiin ja näin ollen kehosi tarvitseekin aina yhä enemmän kahvia saadakseen saman stimulaation juomasta.

Milloin kannattaa juoda? Kahvi on hyvä vaihtoehto, jos sinulla on jo hyvä idea tai haluat keskittyä töihisi paremmin.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että kumpaakin juomaa on syytä nauttia vain kohtuudella. Muuten juomien hyödyt menetetään.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat