"Ollaan lähellä oikeusmurhaa" – asiantuntija kyseenalaistaa voimakkaasti SM-liigan kurinpidon toiminnan

18:38
Liigaviikko iski kiinni muun muassa HPK:n Tommi Tikan kohauttaneeseen pelikieltoon sekä JYPin Joakin Kemellin sensaatiomaiseen syksyyn.

HPK:n hyökkääjä Tommi Tikan saama neljän ottelun pelikielto erotuomarin koskemattomuuden loukkaamisesta ei istu Petteri Sihvosen oikeustajuun. SM-liigan kurinpitäjän mielestä Tikka osui erotuomariin "tarkoituksellisesti", mitä Sihvosen mielestä on mahdotonta todistaa.

– Minun silmääni ja korvaani ja ymmärrykseeni ja kaikkeen haiskahtaa siltä, että ollaan lähellä oikeusmurhaa, Sihvonen lataa, MTV:n Liigaviikko-ohjelmassa.

– Minusta kurinpito tässä arvailee Tommi Tikan motiiveja.

Sihvosen koko arvion kohutilanteesta näet yllä olevalta videolta. Hän analysoi myös perusteellisesti JYPin Joakim Kemellin sensaatiomaista syksyä sekä torstain tv-ottelua Tappara-HIFK. 

Tikka törmäsi Kärpät–HPK-ottelun toisessa erässä ottelun toiseen erotuomariin Kärppien maalin takana. Tuomari luisteli tilanteessa takaperin, jolloin vauhdilla maalin taitse kohti toista kulmausta luistelleen Tikan luistin osui tuomarin jalkaan. Tuomari pyllähti osuman voimasta jäähä.

Voit katsoa tilanteen alla olevalta videolta.

0:24

Kurinpitodelegaatio toteaa päätöksessään Tikan osuneen erotuomariin tarkoituksellisesti. Tuomarin sijainti ei tule tilanteessa Tikalle yllätyksenä, koska erotuomari on Tikan katseen suunnassa. Kurinpitäjä toteaa, että erotuomarin takaapäin ohittavalla pelaajalla on vastuu ohittaa siltä etäisyydeltä, ettei osumaa tapahdu.

Sihvonen näkee tilanteen tyystin toisin. Hänen mukaansa edes yhden ottelun pelikieltoa nähdystä teosta olisi ollut vaikea ymmärtää. Sihvosen mielestä Tikka yrittää jopa väistää tuomaria, joka on tilanteessa myös liikkeessä luistellessaan takaperin kohti Tikan tulosuuntaa.

– Tikka yrittää vähän minun mielestäni väistää. Tuomari luistelee takaperin, ja sillon tehdään pieni makkara (luistimilla). Silloin tapahtuu tämä kopsahdus.

Sihvosen mielestä käytössä olevasta videokuvasta ei pysty todistamaan Tikan teon tarkoituksellisuutta.


– En pystyisi todistamaan, ellen arvelisi, että Tikka haluaa tehdä näin. Voisin puhua jopa oikeusmurhasta, Sihvonen sanoo.

– Olisin mieleläni – kun en Tikasta niin paljon pidä pelaajana, hän on sellainen koohottaja – heti sanonut että nyt kakkua. Mutta en pysty näkemää tuosta. Ei minulla ole sellaisia silmiä. Ja aika paljon olen tätä lajia nähnyt.

Tapauksesta ei vihelletty ottelussa Tikalle minkäänlaista rangaistusta. Kurinpidon käsittelyyn tilanteen vei päävideotuomari. Päävideotuomari perustelee tarkastelun tarvetta muun muassa toteamalla Tikan protestoineen voimakkaasti hetkeä aiemmin saamaansa kahden minuutin rangaistusta. Osuma tuomariin tapahtuu lähes välittömästi jäähyn päätyttyä.

Sihvosen mielestä jäähyn ja siitä protestoimisen nostaminen osaksi perusteluita on erikoista.

– Mielestäni on vähän arveluttavaa. Ikään kuin spekuloidaan sillä, että olisi jäänyt joku tunnetila päälle. Sitä ei voi millään todistaa, Sihvonen sanoo.

– En hae syyllisiä, mutta joku tässä ei täsmää.

Lopuksi asiantuntija korostaa tuomarin koskemattomuuden tärkeyttä kiekkokaukalossa.

– Tuomarin koskemattomuus on aivan ehdoton asia, mutta sen varjolla ei saisi lähteä näin spekuloimaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja