Olkiluodossa tiivistetty yhteistyötä viranomaisten kanssa Nord Stream -vuotojen vuoksi – MTV vieraili Suomen sähköjärjestelmän kannalta kriittisellä saarella

2:30

Olkiluodossa on tiivistetty viranomaisyhteistyötä Nord Stream -kaasuputkisabotaasiepäilyjen vuoksi.

Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktori on tuottanut sähköä täydellä teholla viime yöstä lähtien.

Laitos on perjantain aikana tuottanut noin viidenneksen, ja yhdessä Olkiluoto 1 ja 2 reaktorien kanssa noin 40 prosenttia Suomen sähköstä.

– Testejä on toki vielä jäljellä, mutta tämä on yksi erittäin merkittävä askel, että pääsemme ajamaan laitosta täydellä teholla. Positiivisissa tunnelmissa olemme, sanoo Olkiluoto 3:n laitospäällikkö Heikki Lukkari.

Lukkari on työskennellyt Olkiluoto 3:lla yli 15 vuoden ajan.

Olkiluoto 3 -reaktorin piti alun perin valmistua jo vuonna 2009, mutta koekäytön ja säännöllisen tuotannon aloittaminen ovat viivästyneet lukuisia kertoja muun muassa teknisten ongelmien ja laitostoimittajasta johtuvien syiden vuoksi.

– Mitä menneisyyteen tulee, niin niille ei enää voi mitään. Nyt katsotaan tulevaisuuteen, ja pidetään kiinni aikataulusta niin hyvin kuin voidaan.

Myös Olkiluoto 3:n käyttöjaoksen jaospäällikkö Jarno Lalli sanoo, että tunnelmat laitoksella ovat luottavaiset.

– Hyvin fiiliksin tietysti, ja luottavaisena. Edelleen käyttöönotto jatkuu, ja useita haastavia kokeita on vielä tulossa. Mutta hoidetaan ne yhtä hyvin kuin tähänkin asti, niin voimme olla tyytyväisiä.

Olkiluoto 3:n kaupallisen käytön on määrä alkaa joulukuun 10. päivä.

Yhteistyötä viranomaisten kanssa tiivistetty

Olkiluodon saari on merkittävä osa Suomen sähköjärjestelmää, koska sen osuus sähköntuotannosta on suuri.

Suojelupoliisi tiedotti eilen, että kriittisen infrastruktuurin, kuten sähköverkon uhkataso on kohonnut.

– Olemme valmistautuneet erilaisiin turvallisuuteen liittyviin asioihin aina – niin kauan kuin laitoksia on käytetty. Lisäksi teemme tietysti aktiivista yhteistyötä eri viranomaisten kanssa, kertoo Teollisuuden Voiman viestintäpäällikkö Johanna Aho.

Ahon mukaan Olkiluodossa riskeihin varautuminen on osa normaalia toimintaa. Yksityiskohtaisesti hän ei voi kommentoida yritysturvallisuuteen liittyviä asioita.

Nord Stream -kaasuputkisabotaasiepäilyjen vuoksi Olkiluodossa on muun muassa tiivistetty yhteistyötä viranomaisten kanssa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja