Öljy loppui: Sähköt katkesivat koko Libanonista

Vakavasta talouskriisistä kärsivän Libanonin uusi hallitus on pyrkinyt haalimaan maahan energiaa erilaisilla sopimuksilla.

Libanonissa sähköt menivät eilen poikki käytännössä koko maasta, kun voimalaitoksista loppui polttoaine.

Vakavan talouskriisin kourissa olevassa maassa on ollut pulaa polttoöljystä jo kuukausien aikana, ja useimmilla alueilla sähköverkosta on tullut virtaa vain noin tunnin ajan päivässä. Myöskään yksityisiin generaattoreihin ei ole tahtonut riittää polttoainetta.

Libanonin valtiollinen sähköyhtiö EDL kertoi eilen, että kahdelta keskeiseltä voimalaitokselta oli loppunut polttoaine, minkä vuoksi sähköverkkoa ei ole mahdollista saada toistaiseksi toimimaan.

Lähde maan energiaministeriössä kertoo uutistoimisto AFP:lle, että viranomaiset tekevät kaikkensa löytääkseen ongelmaan ratkaisun.

Maahan saapui lauantaina öljykuorma, joka saadaan EDL:n mukaan sähköntuotannon käyttöön alkuviikosta.

Energian puute on yksi Libanonin tuoreen hallituksen valtaisista haasteista. Libanoniin saatiin viimein muodostettua hallitus viime kuussa 13 kuukauden poliittisen väännön päätteeksi.

Sähköverkon tilanteen parantamiseksi Libanon on päässyt sopimukseen jordanialaisen sähkön ja egyptiläisen maakaasun tuomisesta maahan. Libanon tuo maahan myös irakilaista öljyä vastineena terveydenhoitopalveluista. Samaan aikaan Libanonissa toimiva shiiajärjestö Hizbollah on alkanut tuoda maahan polttoainetta tukijaltaan Iranilta.

Libanonin vanhanaikainen sähkösektori on tuottanut valtiolle tappiota 40 miljardia dollaria viimeisten 30 vuoden aikana.

Lue myös:

    Uusimmat