Sähkökatkojen piinaamassa Venezuelassa lyhennetään työpäivää ja pidetään koulut kiinni

Laajojen sähkökatkojen piinaamassa Venezuelassa lyhennetään työpäivän kestoa, jotta sähköä riittäisi paremmin. Maan viestintäministerin mukaan työpäivät päättyvät jatkossa kahdelta iltapäivällä.

Presidentti Nicolas Maduro kertoi lisäksi, että Venezuelassa säännöstellään sähköä seuraavien 30 päivän ajan.

Venezuelan hallitus ilmoitti myös, että koulut pidetään maassa toistaiseksi suljettuina.

Sähkökatkoihin on Venezuelassa totuttu, mutta maaliskuussa katkot ovat olleet aivan uudessa mittaluokassa. Katkosten arvioidaan johtuvan sähköverkon laiminlyönnistä, korruptiosta ja huonosta hallinnosta. Poliittisestakin kriisistä kärsivä Venezuela on syöksynyt viime aikoina entistä syvemmälle taloudelliseen ja humanitaariseen ahdinkoon.

Muutaman viime vuoden aikana noin 25 000 sähkösektorilla työskennellyttä ihmistä on jättänyt maan, josta on yhteensä lähtenyt ulkomaille miljoonia ihmisiä.

Venezuelan sähköinsinööriliiton mukaan maan sähköverkolla olisi kapasiteettia 34 000 megawatin verran, mutta tällä hetkellä sieltä irtoaa vain 5 500–6 000 megawattia.

Caracasissa osoitettiin mieltä

Sähkökatkokset tarkoittavat sitä, että vesijohtoverkosto toimii hyvin rajoitetusti. Katuvalojen puuttuminen tekee liikenteestä pimeän aikaan vaarallista, bensaa ei useinkaan saa tankattua autoihin, ja puhelin- ja internetverkot toimivat vain ajoittain.

Pääkaupunki Caracasissa puhkesi sunnuntaina mielenosoituksia sähkökatkojen takia. Kansalaisjärjestöjen mukaan hallitusta kannattavat puolisotilaalliset joukot hyökkäsivät mielenosoittajien kimppuun. Presidentti Maduro on kutsunut mielenosoittajia väkivaltaisiksi joukoiksi, joiden tavoitteena on hänen syrjäyttämisensä vallasta.

Maduro on myös syyttänyt sähkönpuutteesta "terroristien" hyökkäyksiä, jotka hänen mukaansa ovat vahingoittaneet Venezuelan sähköntuotannolle kriittistä Gurin vesivoimalaa.

Venezuelassa on käynnissä poliittinen valtakamppailu Maduron sekä oppositiojohtajan, väliaikaiseksi presidentiksi julistautuneen Juan Guaidon välillä. 

Lue myös:

    Uusimmat