Olisitko valmis siirtämään hiihtolomaasi matkailualan hyväksi – loma-aikojen porrastusta selvitetään parhaillaan

4:36
Matkailualan näkymistä on oltu pitkään huolissaan erityisesti Lapin osalta.

Kuntaliitto ja Opetushallitus selvittävät parhaillaan, voidaanko koulujen hiihtolomat porrastaa kuudelle viikolle nykyisen kolmen viikon sijasta. Tarkoituksena olisi tarjota kotimaan matkailulle asiakkaita pidemmälle ajanjaksolle.

Nykyisin lomat on sijoitettu viikoille 8-10. Porrastus tarkoittaisi lomien sijoittamista jo helmikuun alkupuolelle tai mahdollisesti vasta pääsiäisen jälkeen. Ylioppilaskirjoitusten takia hiihtolomat eivät voi olla viikoilla 11-13.

Porrastus on hankala kysymys, koska monessa perheessä on jo voitu tehdä ensi vuoden hiihtolomasuunnitelmat, joita ei välttämättä enää haluta muuttaa.

– Koulujen työpäivät on jo kauan aikaa sitten lyöty lukkoon. Huoltajat ovat suunnitelleet ja saaneet työnantajiltaan lomia ja varanneet mahdollisesti matkoja. Porrastus vaikuttaisi erityisesti perheisiin sekä huoltajien työnantajiin, pohtii opetus- ja kulttuuripuolen johtaja Terhi Päivärinta Kuntaliitosta.

Valta peruskoulujen loma-aikojen sijoittamisesta on kunnilla, joten tekeillä oleva selvitys ei voi velvoittaa kuntapäättäjiä muuttamaan loma-aikoja.

– Jos tässä johonkin ryhdytään, niin se on sitten suositus, Päivärinta sanoo.

Paikallisella opetus- tai sivistyslautakunnalla voi olla korkea kynnys vaikeuttaa usean perheen arkea siirtämällä hiihtoloman ajankohtaa. 

Kuntaliitto kerää parhaillaan kuntien näkemyksiä lomien porrastamisesta. Alkuvaiheessa kuuden viikon porrastus on näyttänyt esimerkiksi ylioppilaskirjoituksen takia vaikealta.

– Kuusi viikkoa voi olla mahdotonta porrastaa, Päivärinta pohtii.

Lapin matkailun tila huolestuttaa

Lomien porrastusta selvitetään, koska kotimaan matkailulle pyritään järjestemään laajemmin asiakkaita hiihtolomasesongin aikana.

Huolta on herättänyt erityisesti matkailun ahdinko Lapissa, joka on pitkälti kotimaan matkailun varassa.

– Olennaista olisi se, että lähdettäisiin porrastamaan hiihtolomakauden alkupäätä. Viikon kahdeksan sijaan lähdettäisiin liikkeelle viikolla kuusi. Näin saataisiin kevätkautta pidennettyä. Se myös tasaisi ruuhkahuippuja, joten etäisyyksien ja tilan järjestäminen olisi huomattavasti helpompaa, Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta pohtii.

Vuorentausta korostaa, että matkailuala tarvitsisi nyt kaiken avun, mitä se voi saada. Ulkomaalaisten matkailijoiden saapuminen Suomeen on koronaviruksen ja sen aiheuttamien rajoitusten takia hyvin epävarmaa.

Selvitys lomien porrastamisesta valmistuu viimeistään marraskuun aikana.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja