Olisiko sinun koirastasi lukukoiraksi?

Kirjastoissa työskentelevät lukukoirat yleistyvät kovaa vauhtia. Mutta millainen karvaturri sopii lukukoiraksi? Entä miten lukukoirien koulutus etenee?

Partacollie Venla loikoilee rauhallisesti lattialla. Siihen syttyy kuitenkin kuin automaattisesti into päälle, kun pieni tyttö saapuu Venlan asiakkaaksi. Venla on Tapiolan kirjastossa toimiva lukukoiraharjoittelija. Venlan lisäksi Tapiolan kirjastossa työskentelee Suomen ehkä tunnetuin lukukoira, maltankoira Börje, joka palkittiin vastikään Helsingin Kirjamessuilla. Lukukoirat auttavat esimerkiksi lukuvaikeuksista kärsiviä lapsia rohkaistumaan lukemaan. Venlan omistaja, kirjastonhoitaja Marjukka Peltonen sanoo, että lukukoiraksi sopivat ihmisvarmat ja hyväkäytöksiset koirat.

– Erityisesti lasten kanssa pitää olla varma, eikä koira saa hätkähdellä tai olla säikyn oloinen. Venla on hyvin lapsirakas mutta ujostelee hiukan aikuisia, minkä takia se sopii työskentelemään juuri lasten kanssa. Lisäksi on tärkeää, että koiralla on hyvä kontakti omistajaansa, Peltonen sanoo.

Työkoiran luonne sopii tehtävien suorittamiseen

Peltosen mielestä kaikista olennaisinta on omistajan into: kuinka paljon hän on valmis tekemään sen eteen, että omasta koirasta kuoriutuu lukukoira. Mitään rodullisia rajoituksia ei ole, vaan sekarotuiset koirat ovat aivan yhtä tervetulleita virallisiksi lukukoiriksi kuin rekisteröidytkin koirat.

Peltonen kuvailee Venlaa perinteiseksi työkoiraksi, joka rakastaa tehtäviä. Samalla siinä on kaksi puolta: rauhallinen lukukoira ja iloinen riehuja, silloin kun sille annetaan lupa hullutella.

– Venla on myös todella huolellinen koira. Kerran kannoimme huonekaluja kotiimme sisään, ja käskin Venlan odottaa tietyssä paikassa. Huomasin kaksi tuntia myöhemmin, että olin unohtanut sanoa, että nyt saa jo rentoutua. Venla istui edelleen samassa paikassa, Peltonen nauraa.

Kaikki alkaa kiinnostuksesta kirjoihin

Aivan ensimmäinen askel lukukoirakoulutuksessa on saada koira kiinnostumaan kirjoista.

– Metodi on sama, kun opetettaisiin vaikkapa sienien etsimistä. Eli minulla on kirja, ja aina kun koira vilkaiseekin kirjaan päin tai osoittaa kiinnostusta siihen, niin koira palkitaan. Aika pian koira oppii olemaan tiiviisti kirjan vieressä ja odottaa, mitä tapahtuu seuraavaksi. Samalla vahvistetaan edelleen kirjaan katsomista, Peltonen sanoo.

Lisäksi koiralle opetetaan eleitä, joita sanotaan lukijanvahvistamiseleiksi. Koiran pitää esimerkiksi koskettaa kättä tai tehdä jokin toinen rohkaiseva ele, jos lukija epäröi. Koiran ei kuitenkaan odoteta ymmärtävän, milloin lukeminen vaikeutuu, vaan sivusta seuraava ohjaaja kuulostelee tilannetta ja lähettää koiralleen käsimerkeillä ohjeen tehdä rohkaiseva ele. Lukemista harjoitteleva lapsi ei huomaa, että koiraa ohjataan.

– Tarkoitus on, että koira viestittää lukijalle, että "lue vaan rohkeasti!". Koiran voi opettaa esimerkiksi kuiskaamaan korvaan. Useimmiten lapselle riittää kuitenkin rohkaisuksi pelkästään se, että koira pysyy siinä vieressä. Koirathan ovat hirveän taitavia tunteidenlukijoita, Peltonen sanoo.

Venlan huippuhetki oli, kun hänen asiakkaakseen saapui pieni tyttö, joka opiskeli suomea toisena kielenä. Hän oli vasta oppinut lukemaan ja seurasi sivusta ujosti muiden harjoittelua Venlan kanssa. Vihdoin tyttö uskaltautui tulemaan itsekin lukemaan Venlalle.

– En ole ikinä nähnyt, että Venla menisi oma-aloitteisesti niin lähelle lasta. Se meni ihan lapsen syliin. Jälkeenpäin kuulin, ettei tämä tyttö ollut uskaltanut sanoa sanaakaan ääneen koulussa koko syksynä, mutta sitten hän uskaltautui lukemaan koiralle. Loppujen lopuksi tyttö luki Venlalle neljä taaperokirjaa, Peltonen kertoo.

Lukukoira suorittaa oikean tutkinnon

Venlalla on vielä lukukoiran näyttötutkinto suorittamatta, minkä takia se on vasta lukukoiraharjoittelija. Peltonen ei ole vielä ehtinyt suorittamaan lukukoiran teoriaopintoja, mutta myöhemmin Venlalla on edessään näyttötutkinto. Silloin koirakoulu saapuu paikalle seuraamaan, miten Venla työskentelee lukukoirana. Testissä seurataan, että koira oikeasti keskittyy lukijaan.

– Lukukoira ei saa toimia kuten kaverikoira, joka huomioi kaikki ympärillään olevat ihmiset. Lukukoiran pitää keskittyä yhteen ihmiseen. Testissä seurataan myös, että Venla osaa hetken aikaa odotella ohjaajaansa toisen työntekijän valvonnassa. Se ei myöskään saa reagoida ylimääräisiin häiriötekijöihin, Peltonen kuvaa.

Lukukoira ei saa hyppiä, ja pusutkin pitäisi antaa vaan käskystä. Lukukoiran töihin kuuluu myös se, että turkki on puhdas ja pesty, kun työvuoro alkaa. Kahden tunnin työvuorot vaativat koiran kokoaikaisen keskittymisen.

– Kyllä sen huomaa, että Venla nukkuu työvuorojen jälkeen enemmän kuin tavallisesti. Aamulla se kuitenkin kysyy, pääsisikö mukaan, koska töihin lähteminen on siitä niin ihanaa! Peltonen sanoo.

Lue myös:

Emmi Maaranen, emmi.maaranen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat