Oliko Tokion olympialaisten lykkääntyminen ratkaiseva kolaus Mira Potkosen kultahaaveille? – "Se ei voi olla näkymättä"

Mira Potkosen unelma olympiakullasta mureni torstaina, kun hän koki tappion Beatriz Ferreiralle olympiavälierässä. Nyrkkeilyvalmentaja Pekka Mäki nosti taiston tauottua esiin erityisen kysymyksen.

Mira Potkosen ura päättyi torstaina tappioon olympialaisten välierissä, kun Brasilian Beatriz Ferreira päihitti suomalaisen tuomariäänin 5-0. Suomalainen nyrkkeilyvalmentaja Pekka Mäen mukaan Potkonen otteli hyvin tappiosta huolimatta. Vastustaja oli vain parempi.

– Se oli Miralta hyvä ottelu. Suomalaisten silmälasien läpi katsottuna olisin ehkä antanut Miralle sen ensimmäisen erän, mutta kyllä hän rupesi siitä vähän väsymään. Vastustajan nopeus ja monipuolisuus tulivat selvemmin esille. Yrityksestä ei jäänyt puuttumaan. Mira osui myös, mutta kun osumat ovat aika lailla tasoissa, niin sitten taitopuoli voi alkaa vaikuttamaan arvosteluissa, Mäki summaa Potkosen ottelua MTV Urheilulle.

Potkonen harmitteli ottelun jälkeen medialle, ettei kyennyt saamaan itsestään parasta irti. Mäen mukaan Ferreiran väistöt ja painavat iskut väsyttivät suomalaista. Pienet marginaalit käänsivät ottelun lopulta brasilialaisen eduksi.

– Se on aina vähän päivän kunnosta ja henkisestä vireestä kiinni. Vastustajallakin on aina paljon tekemistä. Nyrkkeilyssä jokainen ohilyönti ja vastaanotettu isku rupeaa painamaan. Tuossa sen näki. Ottelu ei ollut ylivoimainen. Pisteet eivät kerro aina koko totuutta. Vaikka tulos on yksimielinen, siellä voi tuomaripisteissä olla hajontaa.

Tokion olympialaiset päättyivät Potkosen osalta kyyneliin. 40-vuotias ottelija oli lyönyt kaiken peliin olympiaunelmansa eteen. Unelman, joka oli lähellä särkyä jo ennen kisoja, kun koronaviruspandemia siirsi kisoja vuodella eteenpäin, mikä asetti Potkosen olympiamatkan vaaraan yli-ikäisyyden vuoksi.

Lopulta Tokiossa saivat otella kaikki, jotka ikänsä puolensa olisivat olleet kilpailukelpoisia kesällä 2020. Olympiaunelma heräsi jälleen eloon, mutta koronapandemia loi haasteita. Mäen mukaan kisojen lykkääntyminen saattoi tehdä olympiaunelman jahtaamisesta entistä hankalampaa.

– Oliko tämä yksi lisävuosi, mikä koronan takia tuli, ratkaiseva Miralle? Hän kuitenkin sairasti koronan ja pääsi mukaan kansainväliseen rytmiin pitkän ottelemattomuuden jälkeen. Hän on kohta 41-vuotias. Se ei voi olla näkymättä nyrkkeilyssä. Laji, jossa puhutaan nopeudesta, reaktiivisuudesta, voimasta ja kestävyydestä. Siinä kyllä rupeaa painamaan, Mäki pohtii.

– Mira kamppaili tässä turnauksessa hienosti tämän nuoren ikäpolven kanssa. Nuo ovat pieniä marginaaleja, jotka alkavat vaikuttamaan, kun mennään kovempiin otteluihin. Niistä tulee sitten merkityksellisiä. Yrityksestä ja tahdosta se ei jäänyt kiinni, Mäki jatkaa.

"Hieno tarina tuli päätökseen"

Potkosen huima nyrkkeilyura päättyi Tokion olympiakehässä kärsittyyn välierätappioon. Potkosen vyölle kertyi lopulta kaksi MM-pronssia, kaksi EM-kultaa, yksi EM-hopea ja kaksi olympiapronssia.

Huimat saavutukset ja arvokisamitalit ovat Potkosen ja valmentaja Maarit Teurosen pitkäjänteisen ja kunnianhimoisen työn tulosta. Mäki hehkuttaa kaksikon yhteistyötä vuolaasti.

– Yksi hieno tarina tuli päätökseen tänään. Ei voi kuin antaa paljon kredittiä sille työlle, mitä Mira on yhdessä valmentajansa Maarit Teurosen kanssa vuosien ajan tehnyt. Nuo tulokset eivät ole tulleet helpolla, vaan kovan työn ja yrityksen kautta. Iso hatunnosto heille, Mäki kehuu.

Vaikka Potkonen ei ammattilaisuraa tavoitellutkaan, oli Teurosen ja Potkosen toiminta täysin ammattimaista läpi olympiadien.

– Satsaus tuollaiseen toimivaan yksikköön, kuten Mira ja Maarit, on taannut ammattimaisen valmistautumisen tähän olympiadiin. Se tuo tulosta. Kilpaurheilu ja olympiaurheilu on huipulla aivan täysin ammattimaista toimintaa.

Potkonen on ollut pitkään esikuva monille suomalaisille nyrkkeilijöille, jotka raivaavat tietään kohti maailman huippua.

– Hän on ollut meidän olympianyrkkeilymme keulakuva. Tehnyt omalla tiellään uraauurtavaa työtä ja kannattanut olympiatyylin nyrkkeilyä. Onneksi hän on viitoittanut tietä meidän tuleville nuorille Vilma Viitaselle ja Pihla Kaivo-ojalle, jotka ottivat alle 22-vuotiaiden EM-kisoissa mitalit, Mäki sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja