Näkökulma: Mira Potkonen teki jotain, minkä luuli itsekin olevan kirjaimellisesti mahdotonta

Mira Potkonen on kaksinkertainen olympialaisten pronssimitalisti ennen kaikkea omasta ansiostaan. Ilman sääntöjen muuttumista se olisi ollut kuitenkin mahdotonta.

Potkonen otti pronssimitalin Riosta vuonna 2016 ollessaan 35-vuotias. Sen ikäisenä ei olympialaisissa vielä neljä vuotta aiemmin olisi saanut otella.

Naisten nyrkkeily tuli olympiaohjelmaan vuodeksi 2012. Potkonen luuli, että unelma olympialaisissa ottelemisesta ei olisi hänelle koskaan mahdollista, kun hän ei saanut karsinnoista paikkaa Lontooseen. Kansainvälisen nyrkkeilyliiton AIBA:n asettama yläikäraja oli 34 vuotta. Hän olisi Rion kisojen aikaan vuoden liian vanha, niin kaikki luulivat.

Vuonna 2013 yläikäraja nostettiin 39 vuoteen ja Potkosen unelma syttyi uudelleen. Määrätietoinen työ yhdessä valmentaja Maarit Teurosen kanssa tuotti Rion kisojen ainoan suomalaisen saavuttaman mitalin. Potkonen oli ollut vasta viisi vuotta kilpailullinen urheilija, ja menestystä alkoi lopulta tulla vasta kun ovi Rioon oli auennut.

EU-kisojen menestys nosti hänet tuen piiriin ja hän pystyi panostamaan entistä enemmän. 2016 hän voitti MM-pronssia, mikä toi samalla paikan Rioon.

Ensimmäisen olympiapronssin jälkeen katse käännettiin Tokioon ja siihen, että huima ura huipentuu mitalin kirkastamiseen. Maaliskuussa 2020 kisat päätettiin siirtää koronan takia vuodella eteenpäin, mikä oli Potkosen kaltaiselle urheilijalle vakava ensishokki. Hän täyttäisi marraskuussa 2020 jo 40 vuotta, eli olisi sääntöjen mukaan liian vanha seuraavana kesänä.

Potkonen ei halunnut ottaa asiaan julkisesti kantaa ennen kuin kaikki olisi varmaa. Parin kuukauden päästä tuli helpottava päätös: Tokiossa saisivat otella kaikki, jotka olisivat olleet iän puolesta kilpailukelpoisia kesällä 2020.

Hän on siis Tokiossa 40-vuotiaana nyrkkeilyn mitalisti. Hänen uransa viimeinen ottelu kirjoitti olympiahistoriaa, jonka ei pitänyt olla mahdollista. Ja myös jotain sellaista, mitä ei koskaan rikota, ellei tule uutta kansainvälistä kriisiä siirtämään kisoja tai ikärajaa jälleen nosteta.

Vanhin nyrkkeilyn olympiavoittaja on Richard Gunn, joka saavutti kultaa 37-vuotiaana vuoden 1908 kisoista. Siitä on jo jonkin verran aikaa.

Potkosesta tuli Tokiossa myös ensimmäinen suomalainen nainen, joka on saavuttanut kaksissa perättäisissä kesäkisoissa henkilökohtaisen mitalin. Se saavutus toivottavasti joskus toistetaan, jopa rikotaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja